Hoppa till huvudinnehåll

Kan OS- och VM-hjälten ännu ta nya kliv i karriären? "Tre saker skiljer Iivo Niskanen från att bli den största någonsin"

Iivo Niskanen.
Har Iivo Niskanen ännu något att bevisa? Iivo Niskanen. Bild: Jesse Karjalainen/All Over Press Iivo Niskanen

Iivo Niskanen har vunnit de VM- och OS-guld han gått in för att knipa, men ännu är han inte riktigt i paritet med de största inom finsk längdskidåkning. I Yle Sportens podd tog Christian "Chriso" Vuojärvi upp tre faktorer som skiljer den 26-årige Niskanen från odödlighet.

Yle Sportens podd handlar denna vecka i mångt och mycket om skidor. Längdskidåkningen och de två mest lysande blåvita stjärnorna dominerar diskussionen mellan Chriso Vuojärvi, Antti Koivukangas och Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm.

Lindholm medverkar i podden från det olympiska träningscentret i Vuokatti och har blykoll på vad Niskanen sysslat med i vinter.

– Niskanen gick in för Lahtis-VM för att vinna guld på 15 kilometer klassiskt och det gjorde han. I Pyeongchang gick han in för att ta OS-guld på femmilen och det gjorde han också.

– Nu går han in för 15 kilometer klassiskt också i Seefeld och jag tror han kan göra det ännu en tredje gång, gå in för att vinna ett lopp och göra det. Han är minst lika bra nu som de gångna åren, vet Lindholm berätta.

"Tre saker"

Antti Koivukangas beskriver Niskanen som en "sniper", en bjässe på att göra punktinsatser utan att gå in och dominera på bred front, vilket också fick Chriso Vuojärvi att gå igång, i äkta Alexander Stubb-anda.

– Jag vill framförallt se tre saker av Iivo Niskanen, även om han redan är en av Finlands största skidåkare genom tiderna.

– För att bli en av de riktigt stora skall han för det första plocka ytterligare stortävlingsguld, vilket jag tror han kommer att göra.

– För det andra bör han utvecklas till en komplett distansåkare. Han är redan nu bäst på klassisk teknik och nu har han satsat mer än tidigare på att bli bättre på fri stil. Kan han bli det vore ett givet mål någon säsong att gå in och vinna världscupen.

– För det tredje blir det klurigt, men Finland har senast vunnit ett VM- eller OS-guld i stafett år 1976 i Innsbruck. Kan Niskanen leda en finsk kvartett till ett guld i stafett och dessutom lyckas på de två andra punkterna är han alla tiders i mina ögon, slår Vuojärvi fast.

Iivo Niskanen i OS
Iivo Niskanen siktar på VM-guld i Seefeld. Iivo Niskanen i OS Bild: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN längdskidåkning,Iivo Niskanen

Glenn Lindholm har följt Niskanens karriär från nära håll under många år och känner också av en viss oro.

– Jag har faktiskt funderat huruvida Iivo Niskanen kan vara mätt? Jag tror däremot inte det på basis av vad jag sett på hans träningspass här i Vuokatti och vad jag har pratat med hans personliga tränare Olli Ohtonen. Han är lika taggad som under tidigare säsonger och testresultaten har varit bättre.

– 2020 skulle vara det ypperliga året för att satsa på det där med världscupen, då det inte körs några mästerskap då, men han är knappast ensam i att tänka i de banorna, konstaterade Lindholm.

Iivo Niskanen just nu...?

En av de största.
58.6% (194 röster)
En bit ifrån de riktigt stora.
32.6% (108 röster)
En god bit ifrån att vara riktigt stor.
5.1% (17 röster)
Den största!
3.6% (12 röster)
Antal avgivna röster: 331

"Som vatten av en gås"

Också Finlands andra etablerade storstjärna i längdspåren, Krista Pärmäkoski, kom upp till diskussion.

Hon blev rubrikernas dam efter sitt agerande i en sprinttävling i finlands cup höst.

– Det blåste lite onödigt kring Pärmäkoski i och med det som hände i Rovaniemi. Det är inget som hon egentligen bryr sig om, hon satsar vidare mot det hon skall koncentrera sig på, det vill säga åka skidor så fort som möjligt, menar Lindholm.

Krista Pärmäkoski i Val di Fiemme 2018.
Inga problem för Pärmäkoski, menar Chriso Vuojärvi. Krista Pärmäkoski i Val di Fiemme 2018. Krista Pärmäkoski,längdskidåkning,Världscupen i längdåkning

– Jag skulle säga att det på sätt och vis var tur att det var just Pärmäkoski det här drabbade. Hon är så målmedveten och har en sådan vinnarskalle att hon skakar av sig det här utan några problem, som vatten på en gås, säger Vuojärvi.

Både Lindholm och Vuojärvi är överens om att Pärmäkoski kan se fram emot pallplaceringar vid VM i Seefeld.

– Vi kan ha stora förväntningar på henne. Hon är medaljkandidat på alla distanser, men alltid utmanare till Johaug och Kalla. Mitt stalltips är att hon precis som i Pyeongchang tar 3-4 medaljer, men guldet fortsätter gäcka henne, misstänker Vuojärvi.

– Johaug visade på hemmaplan i Beitostölen att hon är klart bäst i Norge. Är man bäst i Norge är man också oftast bäst i världen. Kalla är den som ligger närmast för att utmana henne och den duellen ser vi redan första gången vid Ruka. Pärmäkoski kämpar om bronsmedaljer igen med några andra åkare, säger Lindholm.

Therese Johaug firar.
Johaug bäst i Norge, så också i världen? Therese Johaug firar. Bild: Marius Gulliksrud / Stella Pictu / All Over Press Therese Johaug

I podden diskuterar deltagarna också Yles nya roll som rättighetsinnehavare för världscuperna i flera vintersporter och vilka förhoppningar FSS-åkarna Andrea Julin och Juuso Haarala kan tänkas ha säsongen 2018–2019.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Nästan varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Läs mera:

Vad, när, hur och vem? Yle Sporten rätar ut frågetecknen kring vinterns skidutbud

Vintern fyller igen Yles kanaler med skidsport när de nordiska grenarnas världscuper gör en efterlängtad comeback i public service-utbudet. Yle Sporten är också med och bjuder finlandssvenskarna på en bred dukning under vintermånaderna.