Hoppa till huvudinnehåll

"Österbottningar är driftiga men har kanske fastnat för mycket i det gamla"

Johnny Åkerholm i Campus Allegro i Jakobstad.
Johnny Åkerholm i Campus Allegro i Jakobstad. Johnny Åkerholm i Campus Allegro i Jakobstad. Bild: Yle/Kjell Vikman Vasa,Vasa universitet,styrelseordförande,johnny åkerholm

Kan Österbotten vara en drivmotor för landets ekonomi i framtiden? Den frågan försökte Johnny Åkerholm, styrelseordförande för Vasa universitet, ge svar på i Jakobstad i lördags.

Stiftelsen för Otto Malms donationsfond fyller 120 år och det firades med ett seminarium på Campus Allegro i Jakobstad på lördagen. Där blickades det både framåt och bakåt i tiden plus att man såg på nuet.

Österbottningar har en självbild av framåtsträvande och driftighet

Enligt Johnny Åkerholm anser österbottningar själva att de är driftiga och bra på att jobba hårt.

Han har gått igenom statistiken för att se hur det förhåller sig med den saken och till alla delar stämmer bilden inte riktigt. Det jobbas kanske hårt men med fel saker.

- Näringsstrukturen med en betoning på jord- och skogsbruk och industri kan bli en utmaning i framtiden. Den strukturen kommer sannolikt att bli utsatt för ett förändringstryck.

Tillväxten finns nationellt och internationellt inom en immateriell sektor och där finns utmaningar för Österbotten.

- Vi är underrepresenterade inom immateriella aktiviteter. Det har med utbildningsnivån att göra och med en utflyttning av utbildade personer.

Svenskan ger stora fördelar, men då måste man kunna finska också. När utbildningsnivån stiger blir det ännu viktigare

Utflyttningen av utbildade ungdomar måste fås att svänga och det ska satsas i nya immateriella aktiviteter, som enligt Åkerholm i och för sig kan finnas inom varje sektor i ekonomin.

- Vi är driftiga, men gör kanske lite för mycket av det gamla.

Österbotten kan bli den verkliga motorn i den finska ekonomin, men då gäller det att digitaliseringen är ett nyckelord enligt Åkerholm.

Tvåspråkighet en stor fördel

Kunskaper i finska och svenska ger en relativt stor fördel, men då gäller det för svenskspråkiga att verkligen kunna finska.

Kan utflyttningen av utbildade personer till Sverige delvis hänga ihop med bristande kunskaper i finska?

- Jag är rädd för att det här är en sanning. Svenskan ger stora fördelar, men då måste man kunna finska också. När utbildningsnivån stiger blir det ännu viktigare. Det finns få yrken på en högre utbildningsnivå där man klarar sig med enbart svenska.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten