Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland beskyller Kreml-kritikern Bill Browder för att ha förgiftat sin egen advokat

Bill Browder
Bill Browder Bill Browder

De ryska åklagarmyndigheterna har väckt nya åtal mot den USA-födde brittiske placeraren och Kreml-kritikern William "Bill" Browder.

Det är inte första gången Browder får åtal på nacken i Ryssland, men den här gången åtalas Browder för att själv ha arrangerat mordet på sin egen advokat, Sergej Magnitskij - genom förgiftning - för tio år sedan.

Giftet ska ha utvecklats "i ett Natoland". Browder berättade själv om saken på Twitter.

Reaktion på Skripal-fallet

Enligt Browder handlar det om president Vladimir Putins reaktion på att Ryssland blev fast för att ha förgiftat ex-agenten Sergej Skripal.

De ryska åklagarmyndigheterna kräver att Browder utlämnas och han hotas av ett fängelsestraff på upp till 20 år.

Advokaten Sergej Magnitskij avled under oklara omständigheter i polisens häkte år 2009. Han greps efter att han hade anklagat det ryska inrikesministeriet för omfattande skattesmitning.

Sergej Magnitskij
Sergej Magnitskij Sergej Magnitskij Bild: VOA Sergej Magnitskij

Läs också: Hämndlysten investeringsbankir avslöjade Nordeas misstänkta pengatvätt – "Sannolikt kopplade till Magnitskijfallet"

Browder har i Ryssland flera gånger åtalats för ekonomisk brottslighet, men den internationella polisorganisationen Interpol har inte sett någon anledning att efterlysa honom. Han har också häktats i sin frånvaro.

Känd Kreml-kritiker

William Browder är en känd Kreml-kritiker, och han har flera gånger påtalat den omfattande korruptionen och ekonomiska brottsligheten i Ryssland.

Nyligen polisanmälde Browder den numera finländska storbanken Nordea för att den medverkat till penningtvätt av medel som förts ut ur Ryssland.

Här i Finland var det Centralkriminalpolisen som utreder Browders rapport om penningtvätt.

Läs också: Browder: Nordea i Finland missade 234 miljoner dollars penningtvätt

Läs också