Hoppa till huvudinnehåll

Tummen upp för Grännäs nya skolhus: ”Nu ryms vi alla in här på samma gång”

Elever på klättervägg.
Albin Gustafson, Max Klemets och Elin Sandbäck som flugor på klätterväggen i gymnastiksalen. Elever på klättervägg. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,skolbyggnader,Grännäs nya skola

Stora klassrum, breda korridorer, ljusa färger och mängder av finurliga detaljer; glädjen över det splitternya skolhuset är påtaglig bland elever och lärare.

Flera år med undervisning i det gamla trånga skolhuset och i baracker är nu ett minne blott i Grännäs skola.

I en röd mysig sitthörna sitter eleverna Lea Backström, Alina Grönqvist och Eira Nordlund. Efter den första veckan i den nya skolmiljön har de redan hunnit med en hel del iakttagelser och jämförelser.

- Det har varit en jätterolig vecka. Skolan är mycket modernare än förut.

- Här är jättefint, allt är så nytt. De nya klassrummen är mycket större än de gamla. Vi har tuschtavlor istället för krittavlor.

- Vi har också fler bord och stolar och skåp istället för pulpeter.

Elver i mysshörna.
Lea Backström, Alina Grönqvist och Eira Nordlund. Elver i mysshörna. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,skolbyggnader,Grännäs nya skola

Backström, Grönqvist och Nordlund har precis innan övat på den musikal om Grännäs som hela skolan kommer att uppträda med då det nya skolhuset invigs den fjärde december.

- Det blir roliga sånger om Grännäs, lovar de tre eleverna.

Också i lärarrummet är ivern och glädjen stor över allt det nya.

- Nu ryms vi alla in här på samma gång, det uppskattas. Tidigare rymdes endast sex stycken stolar i vårt lärarrum, säger rektor Pamela Bäckman

Nu finns det plats för betydligt fler lärare i den moderna och bekväma soffgruppen invid ett stort fönster mot skolgården. Ett vackert panoramafotografi sätter också prägel på rummet.

- Vi är väldigt glada över alla de små detaljerna som vi tillsammans med arkitekterna fick in i skolhuset, säger Bäckman.

Rektor Pamela Bäckman i skolaulan.
Rektor Pamela Bäckman. Rektor Pamela Bäckman i skolaulan. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,skolbyggnader,Pamela Bäckman

Hon står gärna modell vid den stora kompassrosen som pryder golvet i aulan.

- Kompassen var väldigt viktig för oss. Den hör ihop med byn och traditionerna och hela sjölivet som här finns.

Att lämna det gamla skohuset byggt på 1950-talet har varit att ta ett enormt tidskliv.

- Vi har nu allt som en modern skola behöver. När fibernätanslutningen snart är i gång kommer vi äntligen att kunna använda fler än åtta datorer samtidigt.

I Grännäs skola går det nu 71 elever. För många av dem är klättervägen i gymnastiksalen en av många roliga detaljer.

Myslåda för läsning.
Alina Grönqvist och Siri Sahamies. Myslåda för läsning. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,skolbyggnader,Alina Grönqvist och Siri Sahamies.

Nytt klassrum.
Nytt klassrum. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,skolbyggnader,Grännäs nya skola

Inne i korridorerna finns det ännu flyttlådor i diverse hörn och skolgården kommer ytterligare en tid till största delen vara en byggarbetsplats.

- Det tar ännu en tid innan allt precis blir klart här inne. Gårdsplanen har vi länge fått dela med byggarna, som dagligen snällt har slängt tillbaks alla fotbollar som har hamnat fel.

Till Grännäs skola hör många fastigheter och alla har de under årens gång fått egna smeknamn, så också med det helt nya skolhuset.

Den äldsta byggnaden i trä från år 1907 heter Småskis, för där har de yngsta eleverna hållit till. Skolhuset från 1950-talet, som snart ska rivas, kallas för Storskis. Och nya huset…

- Plötsligt en dag hörde jag hur eleverna talar om Nyskis, säger Pamela Bäckman. Något som det knappast mera går att ändra på.

Musiklektion på gång.
Musikalövning med Krister "Kriba" Henriksson Musiklektion på gång. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,skolbyggnader,Krister "Kriba" Henriksson.
Grännäs nya skola.
Den gamla huvudbyggnaden, till höger i bakgrunden, ska rivas om en tid. Grännäs nya skola. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,skolbyggnader,Grännäs nya skola

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland