Hoppa till huvudinnehåll

Utrikesministeriet till Ryssland om gps-störningarna i Lappland: Ta ert ansvar

Suomen ilmavoimien F-18 Hornet -hävittäjälentokone Örlandin lentotukikohdassa Norjassa.
Suomen ilmavoimien F-18 Hornet -hävittäjälentokone Örlandin lentotukikohdassa Norjassa. Bild: Jani Saikko / Yle Nato,Trident Juncture,militär,Norge,Trondheim,manövrer,McDonnell Douglas F/A-18 Hornet,Hornet jaktplan,jaktplan,flygvapnet,Finlands flygvapen,flygplan

Utrikesministeriets statssekreterare Matti Anttonen har fört diskussioner med Rysslands ambassadör Pavel Kuznetsov kring de omtalade gps-störningarna.

Anttonen uttryckte Finlands oro kring störningarna och deras farliga inverkan på civilflygtrafiken.

Anttonen sade till Kuznetsov att Finland väntar sig att Ryssland kommer med tilläggsuppgifter och agerar ansvarsfullt, säger enhetschef Sari Rautio vid Utrikesministeriets enhet för säkerhetspolitik och krishantering till nyhetsbyrån STT. Diskussionen handlade om säkerhet, men inga nya uppgifter kom fram, säger hon.

- Vi har inte sådana nya uppgifter som vi kunde berätta om här.

Norge: Störningen kom från Kolahalvön

Utrikesminister Timo Soini meddelade förra veckan att han har kallat till sig Kuznetsov på grund av störningarna i gps-signalerna under Natos övning.

Enligt Utrikesministeriet stördes signalen från Ryssland. Det norska försvarsministeriet har kunnat slå fast att störningssignalerna som förekom under Natoövningen kom från Kolahalvön.

Både de norska och de finländska myndigheterna gick ut med en varning till flygtrafiken på grund av störningarna i gps-navigeringen.

Statsminister Juha Sipilä (C) har också sagt att gps-störningen i Lappland var avsiktlig. Han tog inte ställning till vem som låg bakom störningen, men sade att man vet att Ryssland har kapacitet att genomföra sådan störning.

Ryssland har tillbakavisat anklagelserna om att de avsiktligt skulle ha stört gps-signaler i Finland.

Källa: STT

Läs också