Hoppa till huvudinnehåll

Finnwatch: Inga tecken på aggressiv skatteplanering av finländska banker, men deklarationerna har luckor

Man sätter ett mynt i en spargris.
Man sätter ett mynt i en spargris. Bild: lev dolgachov affärsman,bank,euro,sparande,löner,affärsverksamhet,pengar,män,offentlig ekonomi,mynt,inkomstskatt,valuta,investeringar,Lön,sparbank,bank,metallmynt,Inkomst,förmögenhet,finansväsen,rika,investering,ekonomi

Bankväsendet i Finland verkar av allt att döma betala skatter så som de ska, rapporterar samhällsgranskarna på Finnwatch. Däremot anser organisationen att rapporteringen är så pass bristfällig att den lämnar en del att önska.

Finnwatch har granskat bankernas skatteuppgifter för 2014-2017, och hittat vad man kallar stora brister. Det handlar om uppgifter som fattas och regelrätta fel. Avsaknaden av transparens är också ett stort problem, säger Finnwatch.

Varifrån bankernas skattefria vinster på hundratals miljoner kommer förblir i regel oklart.

- De i olika skandaler figurerande bankerna borde vara öppenhetens pionjärer, men trots det är deras skatterapportering på miniminivå, säger Finnwatchs bokslutsexpert Reijo Kostiainen.

Till exempel Danske Bank får kritik i Finnwatchs rapport för att landsvisa skattesiffror i danska kronor varierar i miljardklassen från år till år utan att förklaring ges till varför.

Också den pengatvätthärva som Danske är inblandad i lyfts upp.

- Danske Bank visste i åratal att kontoret i Estland har problem, men nämnde det inte i någon årsrapport innan det kom fram i offentligheten tack vare media, säger Sonja Vartiala, verksamhetsledare på Finnwatch.

- Nu har företagets värde tappat 40 procent av sitt marknadsvärde på ett år och Danmark har inlett en förundersökning kring deras revisorer.

Inte så värst aggressiv skatteplanering

Andelsbanken (OP Ryhmä) är den som sköter sig bäst, enligt Finnwatch. Danske Bank och Nordea lyfts upp i rapporten för sin aktivitet i skatteparadis.

- Per arbetstagare räknat gör banker med verksamhet i Finland mest vinst i Irland, Luxemburg, Storbritannien, Singapore och USA. En del av den vinst bankerna gjort i skatteparadis kan ha att göra med de skatteplaneringstjänster som erbjuds i de här länderna, säger Sonja Vartiala.

Däremot verkar bankerna inte själva vara de som skatteplanerar, utan affärerna sker genom samarbetspartners.

Finnwatch föreslår att myndigheterna utökar bankernas rapporteringsskyldighet ytterligare, speciellt de landsvisa inkomstsiffrorna.

Rapporten hittar du på Finnwatchs sidor: Suomessa toimivien pankkien verovastuullisuus

Läs också