Hoppa till huvudinnehåll

Fyra döda i skjutning på sjukhus i Chicago – sannolikt relationsbråk med oskyldiga offer

En mamma med tre barn avlägsnar sig från platsen för en masskjutning i Chicago, medan en polis dirigerar.
En mamma med tre barn avlägsnar sig från platsen för en masskjutning i Chicago, medan en polis dirigerar. Bild: AFP / Lehtikuva

Fyra personer inklusive gärningsmannen har dött i en skjutning på sjukhuset Mercy i Chicago.

Polisen säger att gärningsmannen verkar ha riktat in sig på vad man tror var hans före detta förlovade, innan han sköt också en annan kvinna i sjukhusets personal och en polis. Mannen tog till sist sitt eget liv.

Polisen kan ändå inte bekräfta att läkaren som först sköts var gärningsmannens ex, eller att det skulle ha varit grunden för motivet.

Den andra kvinnan som sköts var en farmaciassistent.

En andra polis besköts också men han överlevde tack vare att kulan fastnade i hans pistol. Mannen delade bilder på sitt vapen med lokala medier.

Hoppa över Twitterpostning

Ögonvittnen säger att skjutningen kom från ingenstans: gärningsmannen var på vanligt besök hos sin fästmö, eller före detta fästmö (rapporterna varierar).

- De promenerade på parkeringsplatsen och så vänder han sig plötsligt om och börjar skjuta, berättar vittnet James Gray.

Enligt Gray sköt han läkaren flera gånger i bröstet, och fortsatte ännu då hon hade fallit till marken.

Det här tär på vår stads själ. Det är ondskans ansikte och konsekvens

Borgmästare Rahm Emanuel beklagade dådet samtidigt som han bekräftade att det var en läkare och en assistent som mördades.

- Chicago förlorade en läkare, en farmaciassistent och en polis, som alla hade en helt vanlig dag medan de gjorde vad de älskade. Det här tär på vår stads själ. Det är ondskans ansikte och konsekvens, säger Emanuel enligt BBC.

Flera skjutningar på sista tiden

USA fortsätter ha problem med skjutvapen. Bara i går skedde tre andra incidenter, utöver den i Chicago. En man i S:t Louis antastade åtminstone en kvinna sexuellt i en butik, innan han sköt kvinnan i huvudet och flydde. Två män och två kvinnor "avrättades" i ett hem i Philadelphia, och i Denver dödades en och åtminstone två skadades i en skjutning i en förort.

I oktober mördades 11 personer av en amerikansk terrorist i en synagoga i Pittsburgh, för två veckor sedan sköts 12 människor i en bar i Kalifornien, och förra veckan dödade polis en svart säkerhetsvakt som avväpnat en man som ville skjuta kring sig på en bar i Chicago.

13 000 personer har omkommit i vapenvåld i USA i år, enligt datasajten Gun Violence Archive. Ytterligare 25 000 har skadats medan 250 poliser skjutits.

Sammanlagt har landet sett över 50 000 skjutningar 2018.

Källor: DN, BBC, Wahsington Post, AP, Gun Violence Archive

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes