Hoppa till huvudinnehåll

Gräva ner, laga färs eller ge bort - hur gör man när ekologiska värphöns ska pensioneras?

Kuorttisen luomukanalan kanoja.
Kuorttisen luomukanalan kanoja. Bild: Yle/Reetta Arvila höns,hönshus,Ekologiska ägg

Vad gör man med 200 värphöns som är i pensionsåldern? Den frågan ställer Cecilia Persson i Hammarland på Åland. Hon har haft ekohöns i tre år och har god avsättning för äggen, men snart är det dags att slakta 200 av de 900 hönsen på gården.

- Det är ett nytt problem jag ställs inför, det är första gången jag ska slakta ut en grupp, säger Cecilia Persson.

En kvinna står på gården till ett hönshus med en hink i handen.
Hönsfarmare Cecilia Persson har 200 höns som ska pensioneras. Vad skahon göra med dem, undrar hon En kvinna står på gården till ett hönshus med en hink i handen. Bild: Kjell Brändström ÅRTV höns,hönshus,Åland

För små volymer

Dahlmans är det enda slakteriet på Åland och där behandlas främst nöt, svin och får.

- Vi har inte möjlighet att ställa om slakten också för fjäderfä, säger vd Johannes Dahlman.

Enligt honom har dom inte heller fått konkreta förfrågningar om att börja slakta fjäderfä och han är tveksam till om det lokalt skulle vara möjligt att bygga upp en lönsam modell för det. För att skicka höns till slakt i Sverige krävs minst 10 000 djur åt gången.

En grå slakteribyggnad.
Dahlmans är det enda slakteriet på Åland och man har inte möjlighet att ställa om slakten också för fjäderfä. En grå slakteribyggnad. Bild: Malin Lundberg ÅRTV Slakteri,Åland

Sälj direkt till konsument

Den som endast har en liten besättning kan få slakta själv, men Cecilia Persson tänker att det blir för mycket byråkrati.

- Det har blivit lättare, men det måste finnas godkända utrymmen enkom för livsmedelshantering, säger hygieniker Ketzia Karring på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM.

- Det är helt möjligt för den som själv föder upp höns att slakta och sälja direkt till konsumenter, säger Karring.

Slakta och gräva ner

- Är det någon som är intresserad att komma och slakta dem och ta hand om den biten är jag jätteglad, säger Cecilia Persson. Annars är det bara att slakta och gräva ner dem.

Det alternativet är möjligt eftersom Åland inte har något system för att samla upp döda djur.

Men det finns ytterligare ett alternativ om någon vill ge hönor som värpt i två år ett längre liv.

Minska matsvinnet

Äldre hönor värper färre ägg som dessutom får skörare skal. Det fungerar inte kommersiellt men om någon bara vill ha hönor för husbehov går det bra.

Låren har jag gjort långkok på eftersom de är lite sega, men bröstfiléerna var bara att grilla och steka― Cecilia Persson

Dessutom finns möjligheter att ta tillvara köttet för att minska på matsvinnet. Det har bland annat uppmärksammats i SVT:s program Maträddarna med förre Strömsö-kocken Paul Svensson som gjorde färs av gamla hönor.

Cecilia Persson har inte prövat på att tillreda höna, däremot tuppar som följer som en biprodukt när man föder upp hönor.

- Låren har jag gjort långkok på eftersom de är lite sega, men bröstfiléerna var bara att grilla och steka, säger Cecilia Persson.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes