Hoppa till huvudinnehåll

Italien vill lägga beslag på räddningsfartyget Aquarius för "brott mot avfallsregler"

Räddningsfatyget Aquarius på Medelhavet.
Räddningsfartyget Aquarius har hyrts av Läkare utan gränser och SOS Mediterranee för att rädda flyktingar som är i sjönöd på Medelhavet Räddningsfatyget Aquarius på Medelhavet. Bild: CHRISTOPHE PETIT TESSON Aquarius,flyktingar,fartyg

Italien har beordrat att räddningsfartyget Aquarius skall beslagtas på grund av påstådda brott mot avfallsregler.

Organisationerna Läkare utan gränser och SOS Mediterranee har hyrt Aquarius för att rädda migranter och flyktingar, som är i sjönöd på Medelhavet.

Italienska myndigheter, som har varit kritiska mot räddningsoperationerna, anklagar nu fartyget för att ha anmält 24 ton problemavfall som vanligt avfall.

Organisationernas bankkonton i Italien har samtidigt spärrats av myndigheterna.

Det enda brottet som vi ser på Medelhavet i dag är den totala nedmonteringen av sök och rädda-systemet― Läkare utan gränser

Läkare utan gränser och SOS Mediterranee försäkrar att allt har gått rätt till och att fartyget noggrant har följt alla avfallsregler.

- All vår verksamhet i hamnar, inklusive avfallshantering, har skötts helt enligt rådande standarder, försäkrar Läkare utan gränser i ett uttalande.

- Det enda brottet som vi ser på Medelhavet i dag är den totala nedmonteringen av sök och rädda-systemet, säger organisationens Italienchef, Gabriele Eminente.

Gabriele Eminente tillägger att bistånds- och medborgarorganisationer som Läkare utan gränser, i redan två år har utsatts för en omfattande förtalskampanj i Europa.

Flyktingar på Medelhavet
Aquarius har räddat tusentals migranter och flyktingar på Medelhavet Flyktingar på Medelhavet Bild: Laurin Schmid/SOS MEDITERRANEE flyktingar,Libyen,Aquarius,SOS Méditerranée,Medelhavet

Uppmuntrar migranter och flyktingar

Åklagare i staden Catania på Sicilien har utrett hur Aquarius och räddningsfartyget Vos Prudence har gjort sig av med rester av livsmedel, sanitetsprodukter och räddade migranters kläder i italienska hamnar.

Fartygen har tillsammans räddat tusentals migranter som har försökt ta sig över Medelhavet från Nordafrika till Europa.

Italien anklagar fartygen för att uppmuntra migranter att ta sig över Medelhavet, eftersom de räknar med att bli räddade om de råkar i sjönöd.

Fartyget Aquarius
Aquarius har fastnat i hamnen i Marseille eftersom den inte längre får segla under Bahrains flagga Fartyget Aquarius Bild: Maud Veith / SOS Méditerranée flyktingar,Medelhavet,Libyen,SOS Méditerranée,Aquarius

Aquarius befinner sig som bäst i hamnen i Marseille eftersom den för närvarande inte har rätt att segla under någon nations flagga.

Sjöfartsmyndigheter i Bahrain beslöt nyligen på Italiens uppmaning att Aquarius inte längre får vara registrerad i Manama i Bahrain.

Enligt FN:s migrationsorganisation IOM har omkring 15 000 migranter och flyktingar drunknat i Medelhavet sedan år 2013.

Italien har under samma tidsperiod tagit emot 600 000 migranter medan andra EU-länder har stängt sina gränser för flyktingar och migranter från Afrika.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes