Hoppa till huvudinnehåll

Misstankar om fiffel i lottningen, matcher framför tomma läktare – men Bollförbundet vill tona ner kritiken kring Finlands cup: ”Ett missförstånd”

FC Inter firar cupguld.
FC Inter är regerande cupmästare. FC Inter firar cupguld. Bild: Toni Hekkala / All Over Press Mika Ojala,FC Inter Åbo,Finska cupen

Finlands cup i fotboll upprör. Trots att Bollförbundet tidigare talade om en öppen lottning av kvalgrupperna visade sig lagen vara indelade enligt region. FC Lahti åkte dessutom på en riktig nitlott.

Det var många som frågade sig om det faktiskt kunde vara ett sammanträffande. Då Bollförbundet publicerade grupperna i kommande Finlands cup hade lagen passligt nog verkat lottats tillsammans med lag från samma del av landet.

Det trots att det i förbundets regler för Finlands cup uttryckligen stod att lagen skulle indelas i grupperna enligt ”öppen lottning”.

Ett missförstånd, bekräftar man från Bollförbundet.

– Det är en miss från vår sida, säger tävlingschef Peter Lundström till Yle Sporten.

– Ligastyrelsen bestämde sig i slutet av oktober för att förespråka en regional indelning av lagen, vilket vi på förbundet understödde. Nu gick det bara så att vår nätsida ”inte hann med” utan det fanns gammal information där. Indelningen av grupperna gick helt rätt till, förklarar han.

Bollförbundet har nu uppdaterat informationen på sina hemsidor.

Lagen indelades enligt serienivå

Nytt för i år är att Fotbollsligalagen och de deltagande lagen från fotbollsettan delats in i egna grupper. Lagen indelades i två grupper på sex lag för ligalagen och två grupper på fem lag för lagen från ettan.

Lagen spelar en enkel serie. De fyra bästa lagen i ligagrupperna och de två bästa i division 1-grupperna går vidare till sextondelsfinal.

Lagens matcher lottades däremot. Också den lottningen väckte känslor eftersom vissa liglag får spela tre hemmamatcher istället för två.

– Det har rangordnats enligt lagens placeringar i ligan 2018. De bättre lagen får spela tre hemmamatcher och de sämre placerade får nöja sig med två, berättar Lundström.

FC Lahti spelar bara framför tomma läktare

För FC Lahti gick lottningen totalt åt pipan. Laget spelar två hemmamatcher, men motståndet stavas HJK och HIFK. På basis av erfarenheterna från tidigare matcher mellan lagen klassas matcherna som högriskmöten.

Då FC Lahti dessutom spelar sina matcher i en kupolhall kommer laget inte att kunna uppfylla säkerhetskraven för att släppa in åskådare, utan matchen spelas istället framför tomma läktare.

– FC Lahti var aktivt i kontakt med Bollförbundet för att försöka arrangera det så att just de här matcherna skulle spelas på bortaplan, men lotten var inte på vår sida, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Lundström beklagar att det gick så den här gången.

– Men så är livet i cupen, säger han.

– Man kan få en jackpot, men ibland kan det vara en nitlott. Så går det alltid när man lottar matcher. Vi erbjöd dem möjligheten att spela matcherna på vardagar, men det verkade inte ordna sig, fortsätter Lundström.

Enligt klubben är problemet att kupolhallen inte har skilda ingångar för anhängarna. FC Lahti kommer att försöka arrangera andra sätt för anhängarna att se matcherna.

Finlands cup kör igång den 18 januari.

Grupperna i Finlands cup 2018:

Fotbollsligan, grupp A
HJK
FC Honka
FC Lahti
FC Inter
IFK Mariehamn
HIFK

Fotbollsligan, grupp B
RoPS
KuPS
Ilves
VPS
SJK
KPV

Division 1, grupp A
PS Kemi
AC Oulu
Haka
FF Jaro
MuSa

Division 1, grupp B
TPS
Ekenäs IF
KTP
AC Kajaani
TPV

Det kompletta spelschemat hittar ni här.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport