Hoppa till huvudinnehåll

Rinne tangerade Kiprusoffs rekord, Lammikko skrev historia i Florida – och Patrik Laine pangade in ett hattrick: "Klickade direkt"

Nio matcher, 16 blåvita poäng. Finländarna var i storform under natten till tisdag finsk tid i NHL. Bäst av alla? Juho Lammikko – som passade fram fyra mål då Florida slog Ottawa. Patrik Laine såg i sin tur till att hitta rätt mot Vancouver. Tre gånger.

Florida Panthers första kvartal av NHL-säsongen 2018-19 har inte gått enligt lagets förväntningar. Inför nattens dust hade laget dessutom förlorat två matcher på raken.

Men Floridas finländare hade bestämt sig för att stiga fram direkt. Efter den första perioden stod det redan 4–1 till Florida – efter ett mål och en assist av Barkov samt ytterligare en framspelning av Juho Lammikko.

Efter två svängiga perioder till stod det till slut 7–5 till gästerna på resultattavlan. Lammikko noterades till slut för fyra (!) assist i matchen.

Hoppa över Twitterpostning

Ett tangerat klubbrekord för flest passningspoäng i en och samma match – och den bästa noteringen någonsin av en Panthers-rookie.

– Vi gav aldrig upp utan bara ångade på, säger Lammikko själv efter matchen på lagets Twitter-konto.

– Jag är vädligt glad för honom. Han jobbar hårt, han har klockat in och förtjänat allt han får just nu, säger i sin tur Florida-lotsen Bob Boughner.

Lammikko har nu noterats för sammanlagt fem assist och lika många poäng under den pågående säsongen i NHL. Barkov steg i sin tur upp tillbaka till femte plats i finländarnas poängliga med sina 17 poäng (6+11).

Säsongens nionde, tionde – och elfte för "Hattrick" Laine

Winnipeg Jets gästade i sin Vancouver Canucks – och stal poängen. Slutsiffrorna skrevs 6–3 – inte minst tack vare Jets-målsprutan Patrik Laine.

Laine pangade in tre puckar – säsongens andra hattrick – och utökade samtidigt sitt målsaldo för säsongen till elva.

Det första målet kom halvvägs in i den andra perioden, då Laine utökade Winnipegs ledning till 4–1. Med sex minuter kvar av den tredje perioden satte han 5–3 och kvällens tredje kom i tom bur.

Hoppa över Twitterpostning

– Kedjekamraterna var på hugget idag. Både Kyle (Connor) och Bryan (Little) var fantastiska. Vi börjar bilda kemi mellan oss och i dag klickade det direkt. Vi måste bara fortsätta spela så här, analyserar Laine själv efter matchen.

För Laine var hattricket – där de första två målen kom i spel med fem mot fem – ett viktigt formbesked.

– Jag brukar inte säga det högt, men visst har det stört mig att jag inte har lyckats i fem mot fem. Men jag har jobbat hårt, väntat tålamodigt och i dag belönades jag för det. Jag kommer att fortsätta på samma sätt, säger han.

Två poäng för också Kotkaniemi och Ristolainen

Jesperi Kotkaniemi noterades för två assist då hans Montreal Canadiens föll mot Washington Capitals med 5–4 i förlängning på hemmais.

Kotkaniemi passade fram Montreals 3–2 och 4–2-mål alldeles i början av den andra perioden. Artturi Lehkonen noterades likaså för en assist till det senare målet.

Hoppa över Twitterpostning

Rasmus Ristolainen stod i sin tur också för två assist då hans Buffalo bortaslog Pittsburgh med 5–4 – likaså i förlängning. Ristolainen passade fram Buffalos första och sista mål i matchen.

Rinne tangerade Kiprusoffs blåvita NHL-rekord

Pekka Rinne motade i sin tur 29 puckar då hans Nashville Predators hemmaslog Tampa Bay Lightning med 3-2. Segern var Rinnes 319:e i NHL – lika många som Miikka Kiprusoff noterades för under sin långa NHL-karriär.

Ett finländskt NHL-rekord.

– Det är coolt, säger Rinne efter matchen till AP.

Pekka Rinne, oktober 2017.
Pekka Rinne. Pekka Rinne, oktober 2017. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Pekka Rinne

– Kiprusoff är en av mina hjältar. Jag har fått spela mot honom och under mina tonår såg jag upp till honom. För mig är han den största finländska målvakten och det känns fint att dela rekordet med honom, fortsätter han.

Segern över Tampa Bay var Rinnes nionde i karriären. Målvakten har endast förlorat en match han spelat mot laget – men aldrig efter ordinarie speltid.

Resultat, NHL:

Toronto – Columbus 2–4
TOR Kapanen 0+1, +/- 0, 16:40
CBJ Hännikäinen 0+0, -2, 9:25
CBJ Nutivaara 0+0, -2, 21:52

NY Rangers – Dallas 2–1
DAL Heiskanen 0+0, -1, 23:07
DAL Hintz 0+0, +/- 0, 12:08
DAL Honka 0+0, +/- 0, 15:46
DAL Lindell 0+1, -1, 23:59

Pittsburgh – Buffalo 4–5 e.fl.
PIT Määttä 0+0, +1, 21:19
BUF Ristolainen 0+2, +2, 26:56

Montreal – Washington 4–5 e.fl.
MTL Kotkaniemi 0+2, +1, 16:41
MTL Lehkonen 0+1, +1, 16:35

Ottawa – Florida 5–7
MTL Barkov 1+1, -1, 21:52
MTL Lammikko 0+4, +3, 15:51

St. Louis – Los Angeles 0–2

Nashville – Tampa Bay 3–2
NSH Rinne 29/31
NSH Salomäki 0+0, +/- 0, 7:26

Calgary – Vegas 7–2
CGY Välimäki 0+0, +1, 19:42

Vancouver – Winnipeg 6–3
WPG Laine 3+0, +3, 17:25
VAN Granlund 0+0, -3, 18:13

Videobilder från Viasat.

Artikeln uppdaterad kl. 8.50 med kommentarer av Laine.

Läs också