Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Alla partier har lovat att de ska göra mer för att mota klimatuppvärmningen

Representanter för alla partier sitter samlade i statsministerns tjänstebostad kring ett bord med vit duk och takkrona.
Representanter för alla partier samlade i statsministerns tjänstebostad. Representanter för alla partier sitter samlade i statsministerns tjänstebostad kring ett bord med vit duk och takkrona. Bild: Lehtikuva Juha Sipilä,Regeringen Sipilä,klimatförändring,klimatpolitik,partier,partiledare

Klimatfrågan har fått riksdagspartierna att grunda en gemensam arbetsgrupp för att komma med konkreta mål för politiken.

Meningen är att alla partier ska kunna skriva under målen. Arbetsgruppen ska vara färdig före jul.

Det säger sej självt att målen som man skriver under måste vara rätt allmängiltiga, men partierna har lovat att skärpa sin egen politik.

IPCC fick fart på partierna

Det var efter FN:s klimatpanel IPCC:s senaste rapport som Juha Sipilä kallade till dagens möte.

IPCC menar att klimatuppvärmingen måste avstanna vid 1,5 grader högre global medeltemperatur jämfört med nivåerna ”innan industrialiseringen” som brukar vara måttstocken.

Tidigare har man talat om två graders uppvärmning.

Inte mycket konkreti att vänta

Sipilä vill ändå inte gå in på de stora meningsskiljaktigheterna som finns om hur man ska skära ned på utsläppen av främst koldioxid.

- Nu är det viktigt att vi inte skyller på varandra utan har en uppbygglig diskussion om vad vi kan göra mer och bättre.

Vänsterförbundets Li Andersson som var med på rundabordsmötet säger att man inte kan gå till alltför konkret nivå innan skillnaderna mellan partierna blir för stora.

- Men vi hoppas att vi kan komma överens om att varje partis ambitionsnivå ska höjas.

De gröna tveksamt till de andra partiernas långsiktighet

De gröna som gärna tar initiativet i klimatfrågor är också med i arbetsgruppen – tidigare har man kritiserat de andra partierna, speciellt Samlingspartiet och Centern för att komma med ”reklamslogans” istället för riktiga åtgärder.

Pekka Haavisto, kan ni samarbeta med de andra partierna i den här frågan?

- För oss är frågan att nu när partierna har reagerat till IPCC:s rapport, hur långsiktigt är deras nya tankesätt, hur bindande åtgärder är de beredda att göra.