Hoppa till huvudinnehåll

Spanien hotar rösta mot brexitavtalet - Gibraltars framtid skaver i skon

Gibraltar.
Gibraltars kännetecken är den över 400 meter höga klippspetsen. Gibraltar. Gibraltar,Spain,Storbritannien

Spanien kommer att rösta mot utkastet till brexitavtal vid det extrainsatta toppmötet i Bryssel på söndag. Spanien är missnöjt med den lösning som föreslås för Gibraltar efter att Storbritannien lämnar EU.

- Om det inte görs ändringar vad Gibraltar beträffar, så kommer Spanien att rösta mot brexitavtalet, säger premiärminister Pedro Sánchez enligt nyhetsbyrån Reuters.

Spanien hör tillsammans med Irland och Cypern till de länder som fört bilaterala samtal med Storbritannien i samband med brexit-förhandingarna.

I Spaniens fall har förhandlingarna handlat om hur samarbetet med Gibraltar ska fungera efter att Storbritannien lämnar EU.

Omstridd halvö som tillhör Storbritannien

Gibraltar vid Spaniens sydligaste spets har hört till Storbritannien sedan år 1713. Spanien har länge önskat att britterna avstår från sin besittning.

Det är läget vid Gibraltar sund, mellan Europa och Nordafrika, som har gett den lilla halvön (med en yta på 6,8 kvadratkilometer) en framhävd strategisk betydelse. Det har sagts att den som haft kontrollen över Gibraltar haft kontrollen över hela Medelhavet.

Nu ser Gibraltar ändå ut att ha blivit indraget i ett högt spel som kan få konsekvenser för de pågående brexitförhandlingarna.

Tanken är att Gibraltar ska lämna EU tillsammans med övriga Storbritannien i slutet av mars - trots att 96 procent av gibraltarborna röstade för att stanna i EU.

Då Storbritannien lämnar EU blir den drygt en kilometer långa landgränsen mellan Gibraltar och Spanien en del av EU:s yttre gräns.

Spanien vill ha bilaterala förhandlingar

I utkastet till brexitavtal står det att EU och Storbritannien strävar att förhandla fram ett avtal om sitt framtida förhållande. Det ska ske mellan den 29 mars 2019 då Storbritannien lämnar EU och december 2020 då övergångsperioden tar slut.

Spanien vidhåller ändå att Gibraltar inte kan vara en del av det här paketet. Enligt spanjorerna bör frågan fortsätta avhandlas bilateralt, mellan Spanien och Storbritannien. Kravet framfördes senast på måndagen av den spanske utrikesministern Josep Borrel.

Och om inte detta tydligt skrivs ut i brexitavtalet och den politiska deklarationen om det framtida förhållandet mellan EU och Storbritannien, så kan Spanien inte ge det föreslagna avtalet sitt ja vid toppmötet i Bryssel på söndag.

Exemplet Gibraltar visar att förhandlingarna om brexit vilar på en bräcklig grund. Om enskilda medlemsländer börjar ställa krav på förändringar eller justeringar av avtalet, kan följden bli en kedjereaktion med stora konsekvenser för de fortsatta samtalen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes