Hoppa till huvudinnehåll

Tiden börjar bli knapp för kommunfusion – svåra frågor ännu olösta mellan Vasa och Korsholm

Lars Gästgivars och Kim berg på plats på diskussion om planerna på fusion mellan Vasa och Korsholm.
Lars Gästgivars (SFP) och Kim berg (SDP) på diskussion om planerna på fusion mellan Vasa och Korsholm. Lars Gästgivars och Kim berg på plats på diskussion om planerna på fusion mellan Vasa och Korsholm. Bild: Yle/Johanna Ventus Lars Gästgivars,Kim Berg,Vasa,Korsholm

Fredagen kan bli avgörande för hur det går med fusionsförhandlingarna mellan Vasa och Korsholm. Om inte förhandlingarna tar ett ordentligt steg framåt då äventyras tidtabellen för hela projektet.

Tanken är att slutrapporten och fusionsavtalet ska vara klart inom november månad. Om inte, blir det svårt att hinna med den rådgivande folkomröstningen i Korsholm och fullmäktigebehandlingen i både Vasa och Korsholm.

Nu på fredag den 23 november håller fusionsutredningens ledningsgrupp möte och då borde de flesta frågorna få svar.

- Vi har nog en hel del frågor att diskutera ännu. Vi får se, om vi inte blir klara så tar det längre, säger Anita Sundman (SFP) i Korsholm. Hon är ledamot i kommunstyrelsen och i ledningsgruppen för fusionsutredningen.

Anita Sundman, (SFP)
Anita Sundman (SFP). Anita Sundman, (SFP) Bild: Yle/Filip Stén anita sundman

Kan försenas med ett år

Om inte parterna kommer framåt den här veckan och tidtabellen skjuts på innebär det att hela den eventuella kommunfusionen kan försenas med ett år.

Statsrådet måste nämligen fatta beslut om kommunfusion senast i juni, för att fusionen ska träda i kraft från och med följande årsskifte.

- Vi har de svåraste sakerna på bordet just nu och det kräver mer arbete för att hitta lösningarna som tillfredsställer bägge parter. Tidtabellen är krävande, men allt är ännu möjligt, säger Kim Berg (SDP) stadsstyrelsens ordförande i Vasa.

Gästgivars: Vi går framåt

Korsholms representanter i ledningsgruppen för fusionsförhandlingarna med Vasa hade möte på måndag där de försökte bygga vidare från det förslag Vasa kom med förra fredagen.

- Det kommer nog att vara många och långa förhandlingar, för inte är ju allting färdigt ännu. Rent praktiska saker är öppna, men framåt går det, säger Lars Gästgivars (SFP) kommunstyrelsens ordförande i Korsholm.

Det kommer nog att vara många och långa förhandlingar, för inte är ju allting färdigt ännu. Rent praktiska saker är öppna, men framåt går det― Lars Gästgivars

Han tror inte att man kommer att vara klara i slutet av november.

- Jag tror inte riktigt det, men inte får det gå mycket över heller för vi har de här fatalietiderna som vi måste räkna med. Det brukar vara så att det ska dras ut till sista ändan och sedan brukar det på något sätt lösa sig.

Han påpekar liksom Berg att det är nu man tar itu med de svåra sakerna, vilket självklart orsakar en del friktion.

- Det är ju självklart att på slutändan så är det olika saker där man kan ha olika åsikter. Båda parter måste göra ett så bra avtal att det duger för våra fullmäktige.

Förarbetet har tagit tid

Det är nu lite mer än ett år sedan Korsholms fullmäktige tog beslut om att inleda fusionsdiskussioner med Vasa.

Visionen har vi ju förstås haft, men det räcker inte med en vision― Anita Sundman

Målet har hela tiden varit satt till 2020, men förarbetet har tagit oväntat mycket tid:

- Det tog längre än jag trodde innan vi kom in på hur vi vill att den nya kommunen ska se ut, säger Anita Sundman.

Det är nu dags att få ner något konkret på pappret.

- Visionen har vi ju förstås haft, men det räcker inte med en vision, säger Sundman.

Kim Berg är en van förhandlare.

- Jag har förhandlat i tjugo år och tycker inte läget är alarmerande på något sätt.

Vi måste diskutera oss fram till en modell för den nya kommunen, som beaktar byarna och skärgården och också centrum― Kim Berg

Berg konstaterar att Vasa och Korsholm är olika.

- Vi måste diskutera oss fram till en modell för den nya kommunen, som beaktar byarna och skärgården och också centrum, säger Berg.

Läs mera:

Vasas förslag till fusionsavtal fick kalla handen i Korsholm – "långt från det som är möjligt att verkställa"

Vasas förslag har mötts av kritik bland Korsholms representanter i ledningsgruppen. Man ser inte en gnutta av det arbete som arbetsgrupperna har gjort, säger Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten