Hoppa till huvudinnehåll

Vasas nya museidirektör vill samarbeta med skolorna - "om du inte känner till dina rötter vet du inte vem du är"

Elina Bonelius är Vasas nya museidirektör. Hon står vid ett fönster.
Elina Bonelius är Vasas nya museidirektör. Elina Bonelius är Vasas nya museidirektör. Hon står vid ett fönster. Bild: Yle/Privat. museer,Elina Bonelius

Vid årsskiftet tar Elina Bonelius över som museidirektör i Vasa. Med redan lång erfarenhet av jobbet ville hon ta chansen att flytta till Vasa. - Varför inte försöka, säger Bonelius.

Att Vasa har ett gott rykte om sig som kulturstad kan nog de flesta hålla med om, konstaterar Bonelius då Yle Österbotten ringer upp.

Om ett par månader lämnar hon Kouvola där hon har jobbat som museidirektör de senaste fyra åren.

- Svenskan är inte alldeles flytande ännu men jag kommer nog att bli bättre. Det har jag bestämt mig för, säger Bonelius och skrattar.

Hon erkänner att hon ännu inte känner till Vasa med omnejd speciellt bra men att hon, precis som med språket, kommer att lära sig känna regionen.

- Det är nyttigt att testa något nytt. Och Vasa tror jag är helt annorlunda. Eftersom jag aldrig bott i Vasa så kan jag inte säga att jag känner till museerna helt och hållet, men man måste lära sig nya saker i livet.

Vad vill du uppnå som museichef?

- Jag är mycket intresserad av museipedagogik och skulle vilja att alla skulle förstå innehållet och innebörden av till exempel konstutställningar.

Enligt Bonelius kan det innebära ett utökat samarbete mellan museerna och skolorna.

- Om du inte känner till dina rötter vet du inte vem du är.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten