Hoppa till huvudinnehåll

Finland blev utan seger i U17-VM – kryssade mot värdnationen Uruguay

Finlands U17-flicklandsag i fotboll.
Finland hade hoppats på mera i U17-VM i Uruguay. Finlands U17-flicklandsag i fotboll. Bild: Lehtikuva fotboll,U17-världsmästerskapet i fotboll för pojkar

Finlands flicklandslag har gjort sitt i U17-VM i fotboll. Chanserna till avancemang hade försvunnit redan tidigare och i den sista gruppspelsmatchen spelade Finland 1–1 mot Uruguay.

Finlands U17-landslag åkte till VM i Uruguay med stenhårt självförtroende och det solklara målet att avancera från gruppskedet. Besvikelsen var därför stor då drömmen gick i kras efter bara två matcher.

Först förlorade Finland mot Nya Zeeland med 0–1 och i den andra matchen var Ghana bättre med 3–1.

Inför gruppspelets sista match mot värdnationen Uruguay var Finland ändå taggat att avsluta turneringen med en seger. Det här lyckades dessvärre inte, men poängkontot fick Finland ändå öppnat då siffrorna skrevs 1–1.

Även om både dagens resultat och turneringsframgången var långt ifrån vad laget siktat på så kan Finland ändå glädja sig över att ha knipit poäng för första gången i ett VM för flickjuniorer.

Uruguay farligare

Matchen var en rätt så jämn tillställning ända från start. Men precis som i öppningsmatchen mot Nya Zeeland så var det motståndaren som hade de farligaste chanserna även om Finland höll mera boll.

I den 28:e minuten fällde Kaisa Juvonen en uruguayansk spelare i straffområdet men domaren reagerade inte. På basis av reprisbilderna kunde bollen bra ha förts till straffpunkten.

I Finlands följande anfall fick Annika Huhta ett farligt läge med Uruguays målvakt Agustina Craballo stoppade hennes skott.

Då den andra halvleken åldrats drygt fem minuter slog Finland till. Tuuli Enkkilä och Annika Huhta spelade fram Aino Vuorinen som placerade öppningsmålet i det bakre hörnet.

Finland hade grepp om ledningen i en knapp halvtimme tills kvitteringen kom i den 79:e minuten.

Uruguay pressade hårt och lyckades stjäla bollen vid gränsen till straffområdet. Esperanza Pizarro vände och pangade in ett vackert skott i krysset på Emma Immonens finländska mål: 1–1.

Chanser i bägge ändorna

Strax efter utjämningen kom Pizarro igen åt att skjuta men den här gången fångade Immonen bollen.

Några minuter före fulltid var Finland nära ett andra mål men Katariina Kosola hann inte riktigt fram till bollen innan målvakten Craballo lade vantarna på den finländska passningen.

Dana Leskinen var ytterst nära att slå in segermålet ännu på tilläggstid. Leskinen fick en lång passning som hon försökte lyfta över Craballo som ändå fick fingrarna emellan.

Leskinen fick ännu en chans att slå in en volley men det uruguayanska försvaret hann emellan.

Slutsiffrorna skrevs 1–1 vilket på basis av spelarnas reaktioner var en klar besvikelse för bägge lagen.

I gruppens andra match besegrade Ghana Nya Zeeland med 2–0. Det här betyder att Ghana avancerar som gruppetta och Nya Zeeland som tvåa.

Läs också