Hoppa till huvudinnehåll

Fyra finländare gripna i Malaysia för att ha spridit kristet material - sannfinländaren Mika Niikkos kampanjchef bland de gripna

en Bibel och ett krucifix
en Bibel och ett krucifix Bild: Mostphotos Bibeln,religioner,kristendom,kristna

Polisen i Malaysia har gripit fyra finländare som misstänkta för att ha delat ut religiöst material på allmän plats, rapporterar malaysiska medier.

Två av de gripna är män och två är kvinnor. Polischefen Mohd Iqbal Ibrahim säger att finländarna är mellan 27 och 60 år gamla.

En av de gripna är Timo Valtonen som är verksamhetsledare för den kristna organisationen Joosua Missio. Valtonen har också varit kampanjchef för Sannfinländarnas riksdagsledamot Mika Niikko.

- Valtonen var med sin hustru på semesterresa i Thailand och åkte därifrån till Malaysia. De hade med sig kristet material, som vanligt, och de delar ut av materialet till människor de träffar, säger Niikko.

Niikko säger att också han gjorde liknande resor när han var yngre.

Pennor och häften beslagtogs

Polisen beslagtog 47 pennor och 336 häften med utdrag ur Bibeln. Böckerna tros ha varit avsedda att delas ut till allmänheten, sade polischefen på onsdagen.

Polischefen säger att finländarna utreds för att ha spridit osämja och för att ha brutit mot villkoren för deras visum.

Finländarna hotas enligt Iltasanomat av upp till 2-5 års fängelse.

Det finländska utrikesministeriet utreder ärendet tillsammans med de lokala myndigheterna.

Artikeln uppdaterades med uppgifter från Mika Niikko klockan 16.34. Rubriken ändrades samtidigt så att det framgår att Niikkos kampanjchef är en av de gripna.

Källor: STT, Yle, Malaymail, The Star Online, FMT News

Läs också