Hoppa till huvudinnehåll

Hyresgästerna satt kvar ett år extra i det fuktdrabbade huset, trots att Pargas rekommenderats att utrymma det

Baksidan av Gamla Kommunalstugan i Pargas.
Den gamla kommunalstugan i Pargas har dålig inomhusluft Baksidan av Gamla Kommunalstugan i Pargas. Bild: Linus Hoffman / Yle Pargas,fuktskador,Reparering av mögel- och fuktskador,gamla kommunalstugan i pargas

Verksamhetsledare Tove Lipponen från Åbolands Ungdomsförbund är inte glad. Hon har just fått rapporterna om inomhusluften i Gamla Kommunalstugan i Pargas, huset där ÅUF verkat i många år, men därifrån man i slutet av oktober tvingades flytta bort.

Orsaken till att man måste flytta är att inomhusluften i Gamla Kommunalstugan visat sig vara dålig och att där finns oreparerade fuktskador.

– Det har varit diffusa symtom. Vissa har haft ögon som kliat, andra något i luftvägarna. Och en vikarie hos oss slutade i slutet av 2017 för att hon inte kunde vistas i byggnaden helt enkelt.

Konsultföretaget RTC Vahanen, som gjort undersökningen, rekommenderar "att verksamheten i lokalerna flyttas bort och att lokalerna stängs enligt en snabb tidtabell".

Rekommendationer redan för ett år sedan

Men det som gör Lipponen arg är att rapporten är gjord och skickad till husägaren Pargas stad för ett år sedan, i oktober 2017. Samma rekommendation gjorde konsultföretaget i en ny rapport i juni 2018, och ännu en tredje gång i augusti 2018.

Brev på finska med texten: Vi rekommenderar att verksamheten i lokalerna flyttas bort och att lokalerna stängs enligt en snabb tidtabell.
Texten lyder: Vi rekommenderar att verksamheten i lokalerna flyttas bort och att lokalerna stängs enligt en snabb tidtabell. Brev på finska med texten: Vi rekommenderar att verksamheten i lokalerna flyttas bort och att lokalerna stängs enligt en snabb tidtabell. Bild: Linus Hoffman / Yle inneluft,Pargas,gamla kommunalstugan i pargas

Pargas stad berättade om resultaten först ett år senare, och då flyttade alla hyresgäster ut.

– Så vi har suttit kvar där ganska mycket längre än vi borde ha suttit, för vi blev aldrig informerade om rekommendationerna i de tidigare rapporterna, utbrister Lipponen.

Hur känns det?

– Det känns ju nog inte bra. Vi är väldigt besvikna på att vi inte har fått den informationen, för det är människors hälsa vi talar om.

Det som enligt Lipponen gör saken ännu värre är att rapporten, gjord av experter, konstaterar att huset inte är bra för hälsan. Men Pargas stad har låtit bli att ens berätta om rekommendationerna.

– Vi har inte själva kunna göra valet att vi skulle ha kunnat flytta ut tidigare, så det känns ju jättetråkigt.

Huset har undersökts noggrant

Pargas stad äger huset och fastighetschef Seppo Pihl säger att staden noggrant har låtit undersöka huset, liksom man undersöker alla byggnader som staden äger.

Fastighetschef Seppo Pihl i Pargas.
Seppo Pihl. Fastighetschef Seppo Pihl i Pargas. Bild: Yle/Johanna Ventus Pargas,seppo pihl

I Gamla Kommunalstugan trodde Pihl att man skulle klara sig med en begränsad reparation, men undersökningar visade att det fanns problem som man inte helt kunde lokalisera.

– Vi undersökte luften, ytorna och gick djupare i konstruktionerna men jag var inte helt nöjd, något oroade mig. Sedan sade jag att vi inte ger någon riktig info ännu innan vi vet allt, förklarar Pihl.

Under hösten 2018 fick staden slutligen sådana svar att man kallade hyresgästerna, bland annat Åbolands Ungdomsförbund, konstklubben Pictura och Leader-gruppen I samma båt – samassa veneessä, till ett möte.

– Vi kunde inte fortsätta med användarna. Det var inte riktigt en sådan akut katastrof att vi skulle ha stoppat verksamheten, men stegvis slutar vi använda huset, säger Pihl.

Inget sades till hyresgästerna?

Men konsultföretaget rekommenderade ju redan för ett år sedan att huset skulle utrymmas. Varför gjorde ni det inte då?

– Vi gjorde mindre reparationer med mycket skydd på material och väggar. Vi hade inte alla prover då ännu, nu har vi det. Men det var en rekommendation. När vi beslutar att stänga, så är det inte längre någon rekommendation.

Men de nya rapporterna både i juni och i augusti gjorde samma rekommendationer, att huset borde utrymmas. Varför fick de som verkar i huset aldrig reda på det här, utan först nu - ett år senare?

– Nu har vi gjort alla prover. Den rekommendationen var väldigt viktig och bra, men tanken har varit att reparera huset, och under tiden rekommenderas inte att vara i huset om det är renovering. Om det behövs, i det här fallet om någonting är väldigt dåligt, så blir det ett absolut krav att lämna huset. Så har det inte blivit.

Tove Lipponen, en dam med glasögon och ljust hår i en hästsvans.
Tove Lipponen med rapporten hon fått se först ett år senare. Tove Lipponen, en dam med glasögon och ljust hår i en hästsvans. Bild: Linus Hoffman / Yle ungdomsförbund,åbolands ungdomsförbund

Men det jag frågade var: Varför har de som verkar i huset inte fått reda på de här rapporterna om att utrymma huset förrän nu efteråt?

– Orsaken är att vi inte hade alla element färdiga, vi kunde inte ens själva veta vad allt betyder.

Kan inte informera innan man vet hela sanningen

Men texten i den här rapporten är tydlig: "Vi rekommenderar att huset utryms". Varför får inte de som finns i huset veta det?

– Det är bara på det här sättet just att vi måste ha med alla element och fakta innan vi kan göra det här beslutet. Vi ville inte oroa folk.

En husfot med en stupränna och murknande ljusröda bräder.
Gamla Kommunalstugan är i behov av reparationer. En husfot med en stupränna och murknande ljusröda bräder. Bild: Yle/ Nilla Hansson Pargas,gamla kommunalstugan

Men det är en rekommendation som de kunde få veta ens. Nu säger Tove Lipponen att ni leker med folks hälsa.

– Absolut inte.

Skulle de själva ha fått välja att flytta ut eller inte så skulle det varit en annan sak. Nu har de inte ens fått veta det. Varför inte?

– Vi kunde inte informera om sådant som vi inte kan veta hela sanningen om, på samma vis till exempel som läkare måste vara säkra på om det ska opereras eller inte. En rekommendation är väldigt viktig för oss, och det betydde att vi tog det på allvar och gick djupare.

Inga andra rapporter eller rekommendationer har undanhållits

Kan du förstå att de som verkat i huset är väldigt arga på dig just nu?

– Det är klart att den oro som föds säkert förorsakar en sådan känsla, men som sagt det är först nu vi har kommit så långt att vi vet och kan stå för det vi säger.

Ett brev till Seppo Pihl i Pargas stad om inomhusluften i Gamla Kommunalstugan.
Seppo Pihl fick redan för ett år sedan den första rapporten med en rekommendation att Gamla Kommunalstugan ska utrymmas. Ett brev till Seppo Pihl i Pargas stad om inomhusluften i Gamla Kommunalstugan. Bild: Linus Hoffman / Yle Pargas,seppo pihl

Finns det många andra sådana här rapporter som har kommit till Pargas stad där ni inte har berättat det vidare till skolorna, till hälsovårdscentralen om att det finns sådana problem?

– Nej, sedan har vi...

Det finns inga sådana rapporter som ni har låtit bli att ge vidare?

– Nej, efter att vi får en rapport färdig går vi ut och informerar. Om det är någonting allvarligt så har vi stängt hus. Sedan när vi vet så stänger vi mycket, mycket fort. Men efter mycket undersökningar. Vi måste kunna veta helheterna. Luftprov betyder inte allt. En rekommendation är bra att veta, och vi uppskattar det, vi vet att något är på allvar. Och om det är akut, så stänger vi husen.

Enligt Seppo Pihl kommer Gamla Kommunalstugan att sättas ut till försäljning.


Läs också