Hoppa till huvudinnehåll

Miljardböter, indragna betalningar eller business as usual? I dag tar EU ställning till Italiens omstridda budgetförslag

Italien och den populistiska Femstjärnerörelsens ledare, vicepremiärminister Luigi di Maio  vägrar att ge efter för EU:s krav
Ledaren för populistiska Femstjärnerörelsen Luigi di Maio säger att Italiens budget är ett föredöme för andra medlemsländer. Italien och den populistiska Femstjärnerörelsens ledare, vicepremiärminister Luigi di Maio vägrar att ge efter för EU:s krav Bild: EPA-EFE/ANGELO CARCONI Italien,Luigi Di Maio

I dag klarnar det om EU-kommissionen går vidare med sanktioner mot Italien med anledning av landets statsbudget för nästa år. Tillsvidare har Italien vänt dövörat till kraven på att justera nästa års budget.

Bryssel

Kommissionen kräver att regeringen i Rom gör om budgetförslaget för nästa år så att underskottet i de offentliga finanserna blir mindre.

Italiens regering vägrar att ändra på budgeten och riskerar därmed att hamna på kollisionskurs med EU-kommissionen och de övriga medlemsländerna.

Regeringen i Rom hade tid på sig till förra veckan att presentera ett reviderat budgetförslag för 2019. Som väntat valde den italienska regeringen endast att göra kosmetiska ändringar i budgeten.

Det enda nya är att man är beredd att sälja statliga tillgångar om det visar sig att nästa års underskott blir större än planerat.

Andra har också syndat, säger Italien

Italien hänvisar till att andra EU-länder minsann också är överskuldsatta och att Italiens underskott inte heller överstiger tre procent, något som automatiskt skulle föranleda åtgärder från EU:s sida.

Man är inte heller sen med att påminna att länder som Tyskland och Frankrike som nu riktar ett anklagande finger mot Italien inte heller har ett prickfritt förflutet då det kommer till att leva upp till EU:s ekonomiska regler.

Kommissionen kontrar ändå med att Italiens ekonomiska slirande varit långvarigt och att landet redan beviljats tiotals miljarder i lättnader helt enkelt "för att Italien är Italien", som kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker uttryckte saken nyligen.

Enligt kommissionen är det varken storleken på statsskulden i sig eller nästa års underskott som ensamt ligger Italien i fatet, utan det handlar om en kombination av dessa.

Kommissionen litar helt enkelt inte på att den italienska budgeten som ökar på de offentliga utgifterna verkligen kommer att leda till ökad tillväxt, som regeringen i Rom intygar.

Miljardböter eller indragna betalningar?

I dag är allt ljus riktat på Italien då kommissionen kommer med en utvärdering av medlemsländernas budgetförslag för nästa år.

Om den italienska regeringens justeringar i budgeten inte duger så har kommissionen möjlighet att inleda ett så kallat förfarande vid alltför stora underskott.

Det här skulle innebära att EU börjar hårdbevaka hur den italienska ekonomin utvecklas. Om saker och ting utvecklas i fel riktning kan Italien tvingas böta miljarder till EU.

EU har också möjlighet att dra in betalningar till Italien om landet fortsätter att trotsa budgetreglerna.

Varför är Italiens budget ett problem?

  • Med en statsskuld på drygt 130 procent av BNP är Italien det relativt sett mest skuldsatta landet i Europa efter Grekand.
  • EU-kommissionen befarar att Italien kan råka ut för en skuldkris om landet inte ser över sina offentliga finanser. Man befarar att Italien också kunde dra med sig andra länder om landet inte klarar av hantera sin skuldbörda.
  • Situationen i Italien väker också oro på marknaden. Räntorna på de italienska statsobligationerna har stigit under de senase månaderna.
  • Den italienska budgetförslaget bygger på en kombination av skattesänkningar och dyra sociala investeringar. Det finns bland annat planer på att införa en form av medborgarlön i Italien.

Läs mera:

Kommentar: Italiens skuldberg väcker förfäran i Bryssel - samtidigt kan ett ingripande från EU stärka högerpopulisterna

Någon direkt krismedvetenhet går inte att skönja hos regeringen i Rom. Trots att Italien är Europas näst mest skuldsatta land så väntas landets offentliga underskott öka under de närmaste åren, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes