Hoppa till huvudinnehåll

Polens regering backar i domartvisten med EU - tvångspensionerade domare återfår jobbet

Polacker demonstrerar till stöd för domarna utanför landets högsta domstol
Polacker demonstrerar till stöd för domarna utanför landets högsta domstol Polacker demonstrerar till stöd för domarna utanför landets högsta domstol Bild: EPA-EFE/JAKUB KAMINSKI Polen,Europeiska unionen,demonstrationer

Polens regering ser ut att backa i tvisten med EU om landets domstolsreform. Regeringspartiet lag och rättvisa PiS föreslår nu en lagändring som ger de tvångspensionerade domarna i högsta domstolen rätt att återvända till sina jobb.

Det polska parlamentet uppger att ändringsförslaget kommer att behandlas som brådskande.

Den polska regeringen ville pensionera en stor del av domarna och själv utse deras efterträdare. Lagen gav i praktiken regeringen rätt att handplocka domarna i högsta domstolen.

EU-kommissionen anser att reformen innebar politisk inblandning i rättssystemet, vilket strider mot EU:s grundfördrag.

Polen svarade att reformen behövs för att göra domstolsväsendet effektivare och vägrade backa i frågan. Frågan gick till slut till EU-domstolen.

EU-domstolen gav i oktober kommissionen rätt och krävde att Polen fryser domstolslagarna. Beslutet kan inte överklagas.

Mateusz Morawiecki, ny premiärminister i Polen
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Mateusz Morawiecki, ny premiärminister i Polen Bild: Pawel Supernak /EPA-EFE Mateusz Morawiecki,statsministrar,Polen

Pensionsåldern sänktes från 70 till 65

PiS uppger att den föreslagna lagändringen uppfyller EU-domstolens krav.

Även högsta domstolen anser att förslaget löser tvisten.

- Vi får se hur ändringen ser ut då den träder i kraft. Om ändringen godkänns så är de allvarligaste problemen avvärjda, sade högsta domstolens talesman Michal Laskowski.

Som del av sin stora domstolsreform drev regeringen i juli genom en lag som sänkte pensionsåldern för domare i högsta domstolen från 70 till 65 år. Sedan dess har över 20 domare, kring en tredjedel av högsta domstolen, tvingats lämna sina poster.

Regeringen föreslår nu att lagen ändras så att domarna kan återvända till arbetet. Samtidigt förblir pensioneringsbeslutet i kraft.

Det är oklart vad som kommer att hända med de 27 domare som svors in till högsta domstolen för att ersätta de tvångspensionerade domarna.

Bryssel har hittills inte kommenterat det polska förslaget och det är därför oklart om eftergifterna är tillräckliga för EU.

Polens konservativa regering har varit på kollisionskurs med EU-kommissionen i en rad frågor under de senaste åren.

Källor: Reuters, AP

Artikeln har uppdaterats med kommentar från polska högsta domstolen och parlamentets beslut.