Hoppa till huvudinnehåll

Rädda Barnen: "Kriget i Jemen har lett till att 85 000 småbarn har dött av hunger och sjukdomar"

Skadade barn på Röda korsets sjukhus i Saada i norra Jemen
Skadade barn på Röda korsets sjukhus i Saada i norra Jemen. Skadade barn på Röda korsets sjukhus i Saada i norra Jemen Bild: EPA-EFE/HOUTHI MOVEMENT Jemen,Saudiarabien

Omkring 85 000 barn som är under fem år gamla beräknas ha dött av extrem hunger och sjukdomar i Jemen efter att konflikten blev värre i april 2015.

Uppskattningen baserar sig på FN: s sammanställda data samt data om hur många barn under fem år som lidit av svår undernäring och dött.

För varje barn som dör i bombattacker eller skjutningar, dör tiotals i hunger― Tamer Kirolos, Rädda Barnen

Enligt FN hotas 14 miljoner människor av hungersnöd i Jemen på grund av kriget mellan Houthirebeller och en internationell militärkoalition som leds av Saudiarabien.

Regeringsstyrkor i Jemens hamnstad Hodeida.
Trupper i Hodeidah. Regeringsstyrkor i Jemens hamnstad Hodeida. Jemen,Hodeidah

Arabvärldens fattigaste land

Den kommersiella importen av livsmedel genom hamnen i Hodeidah har i genomsnitt varit månatligen 55 000 ton mindre än i november i fjol.

Denna mängd skulle vara tillräcklig för 4,4 miljoner människor, varav hälften är barn. Ifall importen minskar ytterligare, leder det troligtvis till direkt hungersnöd.

En humanitär kris

- För varje barn som dör i bombattacker eller skjutningar, dör tiotals i hunger, säger Tamer Kirolos, landschef i Jemen för Rädda Barnen.

Ett svältande barn lider obeskrivligt mycket då deras vitala organ försämras och slutligen slutar fungera. Deras immunförsvar är så svagt att de inte kan kämpa emot alla infektioner. Vissa är till och med för svaga för att gråta, säger Kirolos.

Barn i ett temporärt läger i Jemen den 25 augusti 2018
Barn i ett temporärt läger i Jemen den 25 augusti 2018 Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB Jemen,Barn,krig,läger,Sanaa

Strider, blockader och byråkrati har tvingat välgörenhetsorganisationerna till att transportera produkter som ska till norra delen av landet, via hamnen Aden som ligger i söder.

Leverans av produkter och hjälp kan på grund av rutten ta upp till tre veckor.

Det humanitära läget förvärras också av den administrativa och ekonomiska krisen i landet.

Rädda barnen och andra bistånds- och medborgarorganisationer i Jemen och i världen kräver ett omedelbart slut på kriget.

Källor: Rädda Barnen, STT

Hjälporganisationer samlar in pengar för humanitär hjälp till Jemen. Här hittar du ett par av dem:
Rädda barnen Finland
Unicef Finland

Läs mera:

35 biståndsorganisationer kräver slut på kriget i Jemen - "Hälften av landets befolkning hotas av hungersnöd"

35 bistånds- och medborgarorganisationer i Jemen och i omvärlden kräver ett omedelbart slut på kriget i Jemen. Organisationerna slår larm om att 14 miljoner människor hotas av hungersnöd i Jemen på grund av kriget mellan Houthirebeller och en internationell militärkoalition som leds av Saudiarabien.

Läs också