Hoppa till huvudinnehåll

Sebastian vill studera vidare medan Albert föredrar jobb - yrkesskolan öppnar många dörrar för framtiden

Sebastian Geust och Albert Rehnström studerar vis Prakticum.
Sebastian Geust och Albert Rehnström studerar vid Prakticum. Sebastian Geust och Albert Rehnström studerar vis Prakticum. Bild: Yle / Hanna Othman Prakticum,yrkesläroanstalter,fordonsmekaniker (grundexamen inom bilbranschen),albert rehnström

Det finns många lediga jobb inom bilbranschen, men för de som studerar till fordonsmekaniker vid Prakticum är arbetslivet inte det enda alternativet. Att studera vidare efter yrkesskolan är fullt möjligt.

- Jag hade inget intresse av att sitta på skolbänken i tre år och idag då det är möjligt att fortsätta studera inom branschen med yrkesskolebakgrund såg jag ingen orsak varför jag inte skulle kunna komma hit, säger Sebastian Geust, som är tredje årets studerande på Prakticum.

Han studerar till fordonsmekaniker och planen är att studera vidare i Vasa. Där kan man studera till ingenjör inom fordonsteknik på svenska.

- Om jag orkar hålla lågan uppe så studerar jag efter det ännu gärna vidare till diplomingenjör vid Aaltouniversitet, säger Geust.

Rasmus Grönlund och John Westerlund tittar under motorhuvudet på en bil.
Rasmus Grönlund och John Westerlund jobbar på en bil i Prakticums bilverkstad. Rasmus Grönlund och John Westerlund tittar under motorhuvudet på en bil. Bild: Yle / Hanna Othman Prakticum,yrkesläroanstalter,fordonsmekaniker (grundexamen inom bilbranschen),Rasmus Grönlund

På Yrkesinstitutet Prakticum framhåller lärarna gärna hur lätt det är att studera vidare. Det pratas om smidiga övergångar.

Studier till närvårdare på yrkesskolenivå kan exempelvis lättare öppna dörrar till vårdlinjer på andra stadiet - lättare än ett betyg från gymnasiet.

- Det är det egna intresset som styr. Har man intresse för att studera mera så går allt att fixa, menar Geust.

Albert Rehnström säger att han sökte till fordonsmekanikerlinjen på Prakticum eftersom han redan i högstadiet var intresserad av bilar, och gymnasiet inte alls lockade. Han studerar för andra året på den tre år långa utbildningen och behöver inte ännu fatta beslut om fortsättningen.

Just nu finns det ändå mycket jobb inom branschen, både i verkstäder och som lärare.

Sebastian Geust reparerar en bil.
Sebastian Geust tycker det är viktigt att få testa på saker också i praktiken, inte bara i teorin. Sebastian Geust reparerar en bil. Bild: Yle / Hanna Othman Prakticum,yrkesläroanstalter,fordonsmekaniker (grundexamen inom bilbranschen),sebastian geust

Under utbildningen får eleverna tillbringa mycket tid med att meka med bilar. Förutom flera veckor på praktik i bilverkstäder har skolan en egen verkstad.

Dels köper skolan in gamla skruttbilar som eleverna får meka på, men verkstaden har också riktiga kunder. Den här tiden på året görs det många däckbyten, men ibland får de in bilar med mystiska fel som andra mekaniker redan gett upp hoppet med.

- Man kan tillbringa hur mycket tid som helst i ett klassrum och läsa teori. Men för att verkligen förstå ska man hålla något i handen och se hur det fungerar, säger Geust.

- Jag har lärt mig mycket då jag varit ute på fältet på praktik. Bland annat hur arbetslivet fungerar, där väntar man inte på någonting annat än delar, säger Rehnström.

Yrkesinstitutet Prakticum, Helsingfors

Läs också