Hoppa till huvudinnehåll

Vasabor: Vi vill rösta om fusion med Korsholm – några planer på folkomröstning i Vasa finns inte

Man utomhus på vasa torg.
Jari Kotanen tycker att också Vasaborna borde få rösta om en fusion med Korsholm. Man utomhus på vasa torg. Bild: Yle/Johanna Ventus Vasa,fusionsförhandlingar

I Korsholm ska det ordnas en rådgivande folkomröstning innan det avgörande beslutet om en fusion med Vasa fattas. Några planer på en folkomröstning i Vasa finns inte.

Det var i september i fjol som kommunfullmäktige i Korsholm röstade för att inleda fusionsförhandlingar med Vasa. Redan på det mötet lyftes frågan upp om att invånarna måste få säga sig sitt innan ett beslut fattas.

"Ingen har krävt att det ska ordnas en folkomröstning i Vasa"

I Vasa finns det däremot inte några planer på att ordna någon rådgivande folkomröstning.

- Att ordna en folkomröstning innebär ett stort arbete. I Vasa har det inte kommit in några krav på att ordna en folkomröstning, därför har det lämnat bort, säger Vasa stadsstyrelses ordförande Kim Berg (SDP).

Kim Berg, huvudförtroendeman för Tehy på centralsjukhuset i Vasa.
Kim Berg (SDP). Kim Berg, huvudförtroendeman för Tehy på centralsjukhuset i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist kim berg

I Korsholm samlade man in namn och i april lämnades ett initiativ med drygt 2100 namn in om att det måste ordnas en rådgivande folkomröstning.

På sommaren beslöt fullmäktige att invånarna ska få rösta innan det avgörande beslutet om en eventuell fusion fattas.

Något liknande initiativ har inte samlats in i Vasa och Laura Ala-Kokko från De Gröna är därför inne på samma linje som Kim Berg.

- Folk i Vasa verkar vara för en fusion och jag har inte hört några starka krav på att det ska ordnas en folkomröstning. I Vasa verkar frågan om en fusion inte väcka lika straka känslor som i Korsholm, säger Ala-Kokko.

Laura Ala-Kokko.
Laura Ala-Kokko (De Gröna) Laura Ala-Kokko. Bild: Yle/Kati Enkvist. ala-kokko

Vasaborna vill få säga sin åsikt

Då Yle Österbotten frågar folk i centrum av Vasa vad de tycker blir det ändå tydligt att många vill få säga sin åsikt om en fusion med Korsholm.

- Jag tycker det borde vara lika i båda kommunerna. Vasaborna borde också få rösta, säger Jari Kotanen.

Vet du hur du skulle rösta?

- Nej inte ännu men jag skulle vilja rösta, säger Kotanen.

Inte heller Stina Cederberg vet i dagsläget hur hon skulle rösta men hon tycker det är fel att en omröstning ordnas bara i Korsholm.

- Det är ju orättvist. Det borde vara på samma sätt på båda ställen.

Kvinna i mössa i centrum av Vasa
Krista Toivio vill rösta om en fusion med Korsholm. Kvinna i mössa i centrum av Vasa Bild: Yle/Johanna Ventus Vasa,vasabor

Rösta vill också Krista Toivio.

- Det är ganska konstigt att man inte ska få rösta här i Vasa, säger Toivio.

Hur skulle du rösta?

- Jag tror jag skulle rösta för att kommunerna ska slås ihop.

Men det finns också de som tycker beslutet om en fusion ska vara upp till politikerna.

- Jag tror nog att kommunfullmäktige kan sitt jobb och jag litar på dem, säger Tuomas Koskinen.

Man i glasögon och mössa i centrum av Vasa.
Tuomas Koskinen tycker beslutet om en fusion ska vara upp till politikerna. Man i glasögon och mössa i centrum av Vasa. Bild: Yle/Johanna Ventus Vasa,gallup

Flera träffar för allmänheten i Korsholm - en i Vasa

Förutom att det i Korsholm ska ordnas en rådgivande folkomröstning har det under året ordnats ett flertal träffar runt om i byarna där politiker och representanter från kommunen träffade invånare för att höra vad de tycker är viktigt att lyfta fram i förhandlingarna med Vasa.

I Vasa har det ordnats totalt en träff för allmänheten, där både Vasabor och korsholmare samlades vid Vasa universitet i oktober för att diskutera bland annat språkets betydelse.

Lars Gästgivars och Kim berg på plats på diskussion om planerna på fusion mellan Vasa och Korsholm.
Lars Gästgivars och Kim Berg på informationsmötet vid Vasa universitet. Lars Gästgivars och Kim berg på plats på diskussion om planerna på fusion mellan Vasa och Korsholm. Bild: Yle/Johanna Ventus Lars Gästgivars,Kim Berg,Vasa,Korsholm

- Vi kan fundera på om vi borde ordna en egen träff för Vasaborna. Jag anser ändå att då vi grundar en ny kommun är det viktigt att vi ordnar sådana här tillställningar tillsammans så att båda parter kan svara på frågor. Därför har vi inte ordnat några egna tillfällen i Vasa, säger Kim Berg.

Informera först - fråga sedan

I Korsholm har också invånarna fått tycka till i en enkät som forskare vid Åbo Akademi skickade ut till alla invånare. Ungefär 40 procent svarade på enkäten. 52 procent sa nej och 39 procent sa ja till en fusion med Vasa.

Pappersblankett med enkätfrågor till invånarna i Älvbyarna i Korsholm.
Pappersblankett med enkätfrågor till invånarna i Älvbyarna i Korsholm. Bild: Yle/Moa Mattfolk Enkät,Korsholm,Österbotten,invånare,Veikars

Stadsstyrelsens ordförande Kim Berg är tveksam till att i det här skedet dela ut en likande enkät till Vasaborna.

- Jag anser att det är viktigt att folk har den bakgrundsinformation de behöver då de svarar på frågorna. Vi måste först veta hur den nya kommunen ska se ut innan vi frågar invånarna vad de tycker. Om det, då processen går framåt, kommer krav från invånarna i Vasa om att de vill säga vad de tycker finns det skäl att fundera på hur vi gör, säger Berg.

Frågan väcker starkare känslor i Korsholm

De Grönas Laura Ala-Kokko säger att hon tror att frågan om en fusion väcker starkare känslor i Korsholm än i Vasa.

- Det är en viktig fråga för Vasa, men för själva Vasaborna känns kanske inte förändringen så stor. Saker fortsätter som vanligt medan förändringen är större för korsholmarna. För korsholmarna kan det kännas som att de blir en del av Vasa, medan största förändringen för Vasaborna är att Vasa blir lite större. Det är mindre känslor inblandade för Vasaborna, säger Ala-Kokko.

Kollage av replotbron och vasa frihetsstaty. En skylt med texten Vasafusion.
Kollage av replotbron och vasa frihetsstaty. En skylt med texten Vasafusion. Bild: Yle Replotbron,Österbotten,Vasa,fusion,Korsholm

Tiden räcker inte för en folkomröstning

Det största hindret mot att ordna en folkomröstning också i Vasa är att tiden kommer emot.

Nu på fredag den 23 november ska fusionsutredningens ledningsgrupp mötas.

Målet är att slutrapporten ska vara klar inom november månad så att man i Korsholm hinner ordna den rådgivande folkomröstningen innan det är dags för fullmäktige att ta ett beslut.

- Allt är givetvis möjligt men tidtabellen är väldigt stram. Det är förstås möjligt att ordna till exempel en enkät också i Vasa, men eftersom det kräver tid och hårt arbete har vi inte gjort det och eftersom det inte kommit in något krav på att det finns ett behov, säger Berg.

- Jag har inget emot en omröstning, men eftersom det är en stor grej som kostar pengar måste man fundera över olika alternativ. Det känns faktiskt som om det inte funnits ett stort krav från Vasas sida om det här. Finns det på riktigt ett behov att tala om det lyssnar man nog, säger Ala-Kokko.

Läs mera:

Kommunförbundet: viktigt att lyssna på vad kommuninvånarna tycker om en fusion

Inför en kommunfusion är det vanligt att det ordnas en folkomröstning i den mindre kommunen men inte i den större. I Vasa har man inga planer på att som i Korsholm låta folket rösta. – Vill Vasaborna rösta borde Vasa stad fundera över alternativen, säger forskningschef Marianne Pekola-Sjöblom vid kommunförbundet.