Hoppa till huvudinnehåll

Winnipeg Sun: Kristian Vesalainen nära övergång till Jokerit – klubbchefen och tränaren missnöjda med 19-åringens beslut att nobba AHL

Kristian Vesalainen, Winnipeg Jets
Kristian Vesalainen i Winnipeg Jets tröja. Kristian Vesalainen, Winnipeg Jets Bild: Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Kristian Vesalainen,Winnipeg Jets

Ishockeyspelaren Kristian Vesalainens första äventyr i Nordamerika verkar inte bli långt. Han fick ingen permanent plats i Winnipeg Jets NHL-lag och verkar nu ha bestämt sig för att tacka för sig och återvända till Europa. Jokerit har nyss skaffat sig anfallsspelarens rättigheter i KHL.

– Det finns några detaljer kvar som behöver lösas, men det mesta tyder på att Kristian Vesalainen ansluter till KHL-laget Jokerit, skriver tidningen Winnipeg Sun.

Kevin Cheveldayoff, som är general manager i klubben, låter förstå att det kommer att gå exakt så.

– Vi utgår från att han återvänder till Europa.

Kevin Cheveldayoff är General Manager för Winnipeg.
Kevin Cheveldayoff är general manager för Winnipeg. Kevin Cheveldayoff är General Manager för Winnipeg. Bild: Jeff Speer/Icon Sportswire/All Over Press Kevin Cheveldayoff

Så här långt har det blivit 13 matcher i Nordamerika för Vesalainen:

  • NHL: Winnipeg Jets 5. 0 + 1 = 1
  • AHL: Manitoba Moose 8. 3 + 5 = 8

Färskt Jetskontrakt

För bara tre månader sedan tecknade Vesalainen ett treårigt nykomlingskontrakt med Jets. Eftersom Vesalainen verkar landa på under tio spelade NHL-matcher den här säsongen förvandlas kontraktet till fyraårigt. Det innebär att han är bunden till Winnipeg åtminstone till och med säsongen 2021–2022.

Comebacken till Europa är ändå helt enligt spelets regler.

– Som alla vet har Vesalainen en klausul i sitt kontrakt som möjliggör en retur till Europa. Den dörren öppnades den 17 november, sade klubbledaren Cheveldayoff.

Vesalainens KHL-rättigheter ägdes fram till förra veckan av SKA Sankt Petersburg då Jokerit köpte dem.

Skador på nyckelspelare

Jokerit dras med märkbara skadeproblem då anfallsspelarna Marko Anttila, Nicklas Jensen och Peter Regin är långtidsskadade.

I Jokerit skulle Vesalainen oundvikligen jämföras med Eeli Tolvanen och hans bravader säsongen 2017–2018. Spelarna är jämngamla och draftades båda sommaren 2017, Vesalainen som 24:a och Tolvanen som 31:a.

Eeli Tolvanen, Jokerit.
Eeli Tolvanen i Jokerits tröja. Eeli Tolvanen, Jokerit. Bild: All Over Press Eeli Tolvanen

Tolvanen gjorde storsuccé i KHL som 18-åring då han noterades för 19 + 17 = 36 poäng på 49 matcher. Trots de högt uppsatta förväntningarna har det inte blivit NHL-hockey i Nashville Predators organisation för Tolvanen den här hösten.

Konkurrensen är för hård

Just nu är Winnipeg ett av NHL:s bästa lag, vilket är en starkt bidragande orsak till att Vesalainen har svårt att platsa.

– Om han vore redo att bidra på löpande band i NHL skulle han vara kvar här, sade Cheveldayoff.

Kristian Vesalainen som draftades i somras ingår i klubbens framtidsplaner.
Kristian Vesalainen draftades som 24:e spelare sommaren 2017. Kristian Vesalainen som draftades i somras ingår i klubbens framtidsplaner. Bild: Daniel Bartel/Icon Sportswire/All Over Sports Kristian Vesalainen

Han får medhåll av chefstränaren Paul Maurice.

– Om Kristian hade varit här för tre år sedan hade han ha kunnat komma in och spela i första- eller andrakedjan. Men saker förändras.

Under sin tid i Winnipeg (2011–2018) har organisationen bara tagit sig till slutspelet två gånger: våren 2015 och 2018.

Winnipeg förordade AHL

Trots att det inte just nu finns någon plats i Winnipeg hade organisationen gärna ändå sett att Vesalainen hade fortsatt i Nordamerika och AHL.

– Vi tror på vår AHL-modell beträffande utveckling av spelare, sade Cheveldayoff.

Han får medhåll av chefstränaren Paul Maurice.

– För några år sedan vi hade en hel hög med ungdomar som kom in och utvecklades riktigt bra. Några spelade för Moose i AHL och där de fick riktigt bra träning. Vi har visat att vi kan utveckla spelare i vårt system och skulle uppskatta möjligheten att få fortsätta göra det.

Paul Maurice leder ett träningspass i Helsingfors.
Paul Maurice leder ett träningspass i Helsingfors. Paul Maurice leder ett träningspass i Helsingfors. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen Paul Maurice

Tränaren understryker ändå att utvecklingen inte är kopplad till ligan.

– Det finns bra ligor där borta. Det gäller att jobba hårt och att dagligen ge allt för att komma framåt. Då spelar det ingen roll var man befinner sig.

Det kan ändå bli en snabb men tillfällig comeback till Kanada för Vesalainen. Finland spelar junior-VM i västra Kanada från och med annandag jul och klubbchefen Cheveldayoff säger sig gilla konceptet.

– Ja, jag är en stor JVM-förespråkare. Jag tycker att det är en fantastisk turnering.

Var skulle Kristian Vesalainen utvecklas bäst?

KHL
41.0% (139 röster)
AHL
31.6% (107 röster)
NHL
15.3% (52 röster)
FM-ligan
12.1% (41 röster)
Antal avgivna röster: 339

Läs också