Hoppa till huvudinnehåll

Yles tv-ansikten firar tv-dagen:"Tv är bäst när det är live, spännande och dramatiskt"

Foto från sidan på en gråsvart katt som tittar på en gammal liten tv med antenn. Man ser inte vad som syns på skärmen.
Tv:n samlar fortfarande trogen publik varje vecka. Foto från sidan på en gråsvart katt som tittar på en gammal liten tv med antenn. Man ser inte vad som syns på skärmen. Bild: Lorentz Gullachsen / Alamy katt,television,tv-antenn

Den 21.11 firar vi internationella tv-dagen. Trots att tv:ns död har förutspåtts länge, är den fortfarande en del av många människors vardag. Vi frågade tv-ansiktena Jontti Granbacka, Katja Johansson och Sonja Kailassaari om deras relation till tv:n.

Unga tittar inte på tv. Den tablålagda tv:n är en utdöende art. Människor vill titta på program då det passar dem. Trots att det kan finnas ett uns sanning i alla de här påståendena, är tv:n fortfarande en viktig del av många finländares vardag.

FN har gett tv:n en egen temadag, som firas den 21.11. FN ser tv:n som en symbol för kommunikation och globalisering i vår moderna värld.

Men vad tycker Yles egna tv-ansikten om tv:n? Tre bekanta tv-ansikten svarar på tre frågor:

1) Hurdan roll spelar tv:n för dig och / eller i dagens värld överlag?

2) Vilket är ditt favoritprogram på tv?

3) Berätta om ett minne som du kopplar till tv:n?

Sonja Kailassaari, programledare för bl.a. Efter Nio och Vem, vad, när?

Sonja Kailassaari och Mårten Svartström sitter tillsammans framför en bardisk.
Sonja är programledare för Efter Nio tillsammans med Mårten Svartström. Sonja Kailassaari och Mårten Svartström sitter tillsammans framför en bardisk. Bild: Yle/Parad Media Efter nio,Sonja Kailassaari,Mårten Svartström

1) Hurdan roll spelar tv:n för dig och / eller i dagens värld överlag?

"Tv:ns roll hemma har förändrats drastiskt under min livstid. Nuförtiden använder jag den främst för att spegla olika program och tv-serier. I och med mitt arbete så försöker jag också ständigt ha koll på de program som görs i Finland."

2) Vilket är ditt favoritprogram på tv?

"Sohvaperunat och Skavlan."

Lagkaptenerna Maria Sid och Janne Grönroos i tv-studion tillsammans med gästerna Eva Frantz och Tobias Zilliacus, och programledare Sonja Kailassaari.
Sonja är också programledare för frågeshowen Vem, vad, när. Med på bilden är också Tobias Zilliacus, Maria Sid, Janne Grönroos och Eva Frantz. Lagkaptenerna Maria Sid och Janne Grönroos i tv-studion tillsammans med gästerna Eva Frantz och Tobias Zilliacus, och programledare Sonja Kailassaari. Bild: Yle/Parad Media Tobias Zilliacus,Maria Sid,Sonja Kailassaari,Janne Grönroos,Eva Frantz,gameshow,underhållning,brott

3) Berätta om ett minne som du kopplar till tv:n?
"Då jag var liten och kom från skolan satt vi alltid med mormor och kollade på De vackra och de djärva. Det är otroligt att man kan bli fast i en serie som egentligen inte ens tilltalar en. Dessutom är det alldeles otroligt att serien ännu fortsätter."

Jonathan “Jontti” Granbacka, programledare bl.a. för Buu-klubben

BUU-klubbsledaren Jontti Granbacka sitter i soffan i buuklubbsrummet tillsammans med handdockan Plåstret
Jontti är ett bekant ansikte för många av de allra minsta tittarna BUU-klubbsledaren Jontti Granbacka sitter i soffan i buuklubbsrummet tillsammans med handdockan Plåstret Buu-klubben,barnprogram,Jontti,handdockor,buuklubben 20 år

1) Hurdan roll spelar tv:n för dig och / eller i dagens värld överlag?

"Jag älskar tv. Det har blivit mindre och mindre tv-tittande på senaste år eftersom tiden inte riktigt räcker till, MEN varje kväll "säppar" jag genom alla kanaler innan jag lägger mej. Det är otroligt avkopplande. Använder ibland "on demand", det går i perioder.

Om jag fastnar för en serie så blir det Yle Arenan eller en motsvarande tjänst. Fast jag och min fru är rätt så "old school", vi tycker båda att det är charmigt att vänta på ett avsnitt och titta på det tillsammans. Sedan min son börjat titta på tv eller Arenan så blir det mycket tittande på barnprogram både hemma och på jobbet..."

Programledare Jontti MGP 2017
Jontti har också varit programvärd för MGP Programledare Jontti MGP 2017 Bild: Kimmo Räisänen / Yle MGP Finland,jonathan jontti granbacka

2) Vilket är ditt favoritprogram på tv?

"Allt jag själv är med i..förstås! Hahahahaha! Nå nej. Jag ser en hel del på sport. Skavlan placerar sig högt på listan. Just nu ser jag på serien Vår tid är nu. Jamen Efter Nio är ju nog sjukt bra. Mårten och Sonja får gärna komma hem till mej på kaffe!"

3) Berätta om ett minne som du kopplar till tv:n?

"Fotbolls-VM 1994. Mitt första fotbolls-VM som jag följde med så där på riktigt. Jaaaa och förstås ishockey-VM 1995 när vi vann guld! Herregud, då var min storebror på plats i Stockholm och vi såg honom på tv. Tänk hemma i Kronoby sitter jag och ser min brosa flera gånger i tv. Det var stort!

Okej ett minne till, när jag var typ 6-7 års åldern hade vi en riktigt gammal tv som ibland började spöka, bilden började snurra så där nerifrån upp och det ända som hjälpte var att stampa hårt i golvet eller slå på tv:n riktigt hårt! Så sjukt störande när man tittade på bolibompa."

Katja Johansson, nyhetsuppläsare och programvärd

Kvinna i vit balklänning
Katja har bland annat jobbat med Slottsbalen flera gånger. Kvinna i vit balklänning Bild: Yle Kuvapalvelu Slottsbalen,katja johansson

1) Hurdan roll spelar tv:n för dig och / eller i dagens värld överlag?

"Jag tittar varje dag på gammaldags tv. Använder förstås medier på många andra sätt också, men gillar på nåt sätt att se t.ex. nyheterna i realtid som en sammansatt och genomtänkt helhet med dramaturgi och sammanhang. Tacksam för den formen av service som komplement till alla enskilda nedslag här och där baserat på ämnen jag redan visste att jag är intresserad av. Gillar också "hömppä" och slappnar av i gamla hederliga tv-soffan."

Debattledaren Katja Johansson gör en sistaminutenkoll av sina frågor.
Katja har också bekant från TV-nytt och har jobbat med flera valsändningar. Debattledaren Katja Johansson gör en sistaminutenkoll av sina frågor. Bild: Patrick Holmström katja johansson

2) Vilket är ditt favoritprogram på tv?
"Yles Aamu-tv och Ensitreffit alttarilla."

3) Berätta om ett minne som du kopplar till tv:n?

"911. Kände på riktigt en stund att jag bevittnar inledningen av tredje världskriget. Tv är bäst när det är live, spännande och dramatiskt - eller vackert, storstilat och bedårande, typ Slottsbalen."