Hoppa till huvudinnehåll

Årets strömsöjulkort syr du lätt med broderitråd och pärlor

Årets julkort kan du lätt sy själv för hand! Låt stygnen bilda stjärnor, snöflingor, julgranar eller vilket motiv du vill. Pärlor i passande färg sätter pricken över i:et.

Du behöver:

 • broderitråd eller tunt garn
 • vass nål som är tillräckligt smal för att gå igenom pärlorna
 • pärlor
 • kortkartong
 • tejp
 • blyerts
 • linjal
 • lim

Gör så här:

 1. Rita upp stödprickar för det motiv du vill göra. Använd linjalen som hjälp om du vill centrera motivet eller så syr du på fri hand.
 2. Stick upp nålen från baksidan och dra ut tråden så att du har ca 3 cm kvar på baksidan, vik den som ett U och tejpa fast (se bilden nedan).
 3. Baksidan på julkortet som visar hur ändan på tråden tejpas fast.
  Två olika sätt att tejpa fast trådändan så att den hålls på plats. Baksidan på julkortet som visar hur ändan på tråden tejpas fast. Bild: Yle/ Lee Esselström julkort,Strömsö (tv-program)
 4. Sy så långa stygn som du vill ha. Vill du ha en pärla med trär du på den innan du sticker nålen till baksidan igen. Om du vill att pärlan hålls i stygnets ena ända är det bara att sy ett litet tvärstygn över stygnet så hålls den på önskad plats.
 5. detalj av handsytt julkort med pärlor
  Pärlorna hålls på önskad plats med korta tvärstygn. detalj av handsytt julkort med pärlor Bild: Yle/ Lee Esselström julkort,Strömsö (tv-program)
 6. Sy på samma sätt tills du är nöjd. Tråden fästs på baksidan på samma sätt som i starten.
 7. Limma den sydda kartongen på en ny kartong, gärna lite större så att du får en ram. Jag klippte bort 0,5 cm från alla kanter på det sydda kortet innan jag limmade fast det på en ny kortkartong.
 8. Rita en ram med tusch i passlig färg för tydligare inramning, om du vill.
Handsydda julkort med pärlor
Snöflingor eller stjärnor är ett tacksamt motiv Handsydda julkort med pärlor Bild: Yle/ Lee Esselström julkort,Strömsö (tv-program)
Julkort med granmotiv
En julgran med röda kulor blir också ett läckert motiv. Julkort med granmotiv Bild: Yle/ Lee Esselström julkort,Strömsö (tv-program)
Fyra olika handsydda julkort
Fyra olika handsydda julkort Bild: Yle/ Lee Esselström julkort,Strömsö (tv-program)

Vill du göra ännu enklare julkort så kan du få inspiration av Lees julkort med knappar

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk