Hoppa till huvudinnehåll

Fyra finländare fortfarande häktade i Malaysia - misstänks för att ha missionerat

Muslimer i Kuala Lumpur omfamnar varandra under firandet av Eid Al-Fitr.
Muslimer i Kuala Lumpur omfamnar varandra under firandet av Eid Al-Fitr. Muslimer i Kuala Lumpur omfamnar varandra under firandet av Eid Al-Fitr. Bild: FAZRY ISMAIL/EPA Malaysia,Kuala Lumpur,muslimer,islam,Eid Al-Fitr

De finländska medborgare som sitter häktade i Malaysia måste släppas inom 14 dagar, om de inte åtalas. Finländarna, två kvinnor och två män, greps på ett hotell på ön Langkawi i tisdags, misstänkta för att ha delat ut kristet material på offentliga platser.

Polisen hittade pamfletter och pennor med kristet budskap hos finländarna. I Malaysia är all form av missionerande förbjudet.

Den malaysiska domaren bestämmer hur länge de gripna ska hållas häktade utan åtal, men den maximala tiden är två veckor. Det uppger den vikarierande finländska ambassadören i Kuala Lumpur, Teemu Laakkonen, till STT.

Han säger att häktningstiden i allmänhet inte är lång, ett par tre dagar brukar det röra sig om då utlänningar grips efter brottsmisstankar.

Malackasundet
Malackasundet Bild: Yle Nyhetsgrafik malackasundet

Islam får inte kritiseras

Enligt Laakkonen förhåller man sig i Malaysia särskilt strängt till handlingar som kan uppfattas som kritik mot islam.

Tankesättet är det att ingen utomstående har rätt att kritisera malaysiernas religion, trots att det råder religionsfrihet i landet. En majoritet av malaysierna är muslimer.

UM och den finländska beskickningen i Malaysia följer med läget.

Teemu Laakkonen vet inte i hurudana förhållanden finländarna sitter häktade. I Malaysia varierar standarden på häkten och fängelser mycket, påpekar han.

Om finländarna åtalas och döms kan de dömas till mellan 2 och 5 års fängelsestraff. Böter kan också komma i fråga, liksom benådning.

- Jämfört med andra muslimska länder är straffen inte lika stränga här, säger Laakkonen.

Joosua Missio sprider evangeliet

Bland de fyra gripna finns verksamhetsledaren för Joosua Missio, Timo Valtonen och hans hustru. Medlemmarna i Joosua Missio har till uppgift att sprida evangeliet var de än rör sig.

På sin webbplats kallar sig Joosua Missio för en ungdomsförening vars uppgift är att få ungdomar att leva ett hälsosamt och rusfritt liv genom kristna värderingar. Den besöker ofta konserter och festivaler med sin Finland till Jesus-buss (Suomi Jeesukselle).

Läs också