Hoppa till huvudinnehåll

HS: Tjänstemän från social- och hälsovårdsministeriet säger att lagberedningen är virrig – "Det känns som om vi tjänstemän är en börda"

Social- och hälsovårdsministeriet, Sjötullsgatan 8 Helsingfors
Social- och hälsovårdsministeriet, Sjötullsgatan 8 Helsingfors Bild: Derrick Frilund / Yle social- och hälsovårdsministeriet,ministerier,Department of public services,Minister of Family Affairs and Social Services,Meritullinkatu,ministerium

Flera tjänstemän från social- och hälsovårdsministeriet berättar för Helsingin Sanomat att lagberedningsprocessen är bristfällig, vilket lett till många svårigheter.

Lagberedningen vid social- och hälsovårdsministeriet fungerar inte som den ska, säger de tjänstemän Helsingin Sanomat pratat med.

Tjänstemännen säger att ledningen är "helt vilsen" och att det till och med är svårt att lyckas med små ärenden vid ministeriet.

Många problem under ytan

Av de 13 tjänstemän som intervjuades av HS svarade alla att det finns problem i ledningen.

De vittnar också om utbrändhet, inflammerad atmosfär och snabbt, brådskande tempo i beslutsfattandet. Tjänstemännen berättar att de är oroliga för hur problemen påverkar ministeriets arbete.

Enligt dem har situationen bara blivit värre med tiden och det har till och med gått så långt att flera lämnat ministeriet, speciellt unga personer.

Av 13 intervjuade har tre tjänstemän varit tvungna att ta sjukledigt på grund av brist på ork till följd av problemen.

– Ibland känns det som om vi tjänstemän bara är en börda för den högsta ledningen, berättar en tjänsteman.

"Vi eftersträvar ständigt lösningar"

Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef, Päivi Sillanaukee, erkänner att arbetstillfredsställelsen måste förbättras och att man ständigt eftersträvar lösningar.

Henkilökuva työhuoneessa.
Päivi Sillanaukee. Henkilökuva työhuoneessa. Bild: Nella Nuora/YLE Päivi Sillanaukee

Hon förnekar ändå att ministeriets ledning skulle vara misslyckad. Sillanaukee säger att ministeriet under den här regeringsperioden har behandlat stora, omstridda och svåra ärenden.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes