Hoppa till huvudinnehåll

Nissans mäktiga styrelseordförande och bilbranschens stora stjärna Carlos Ghosn anklagas för missbruk av pengar till egen fördel - nu avskedas han

Carlos Ghosn
Carlos Ghosn fick sparken Carlos Ghosn Bild: AFP / Lehtikuva Carlos Ghosn,Nissan,Renault

Styrelsen för den japanska biltillverkaren Nissan har efter ett långt styrelsemöte i Yokohama enhälligt röstat för att avsätta sin ordförande Carlos Ghosn, sägs det i ett pressmeddelande.

Styrelsen misstänker att Ghosn har utnyttjat företagets tillgångar för eget bruk. Det maximala straffet som Ghosn riskerar att få är tio års fängelse.

Ghosn har suttit i närmare 20 år i Nissans ledning.

Han greps nyligen i Tokyo misstänkt för ekonomiska brott. Han misstänks för att ha redovisat för låga inkomster och för att ha utnyttjat Nissans tillgångar för privat bruk.

Också styrelseledamoten Greg Kelly avskedades misstänkt för samarbete med Ghosn. Både Kelly och Ghosn greps i måndags av polisen.

I Nissans interna utredning - som sattes igång på grund av en visselblåsare - visade det sig att det förekommit allvarlig misskötsel av företaget. Det gällde rapporter om Ghosns privata inkomster och missbruk av företagets medel.

"Extravagant leverne"

Ghosn anklagas för att ha använt Nissans pengar till ett extravagant leverne med bostäder i Rio de Janeiro, Beirut, Paris och Amsterdam. Pengarna sägs också ha använts för icke-jobbrelaterade resor för honom och hans familj

Carlos Ghosn har också fått kritik för att han samlat på sig för mycket makt under en alldeles för lång tid.

Arkitekten bakom bilalliansen mellan Renault, Nissan och Mitsubishi

Ghosn är arkitekten bakom bilalliansen mellan Renault, Nissan och Mitsubishi.

Carlos Ghosn är också vd och styrelseordförande för den franska biljätten Renault. Tidigare den här veckan röstade Nissans allianspartner Renault för att hålla kvar Ghosn.

Renault har inte vidtagit lika drastiska åtgärder. Enligt Renault är Carlos Ghosn tillfälligt oförmögen men förblir ordförande och vd.

Renaults styrelsen har beslutat att tillfälligt utse en tillförordnad vd och ledare för koncernens ledningsgrupp med samma befogenheter som Ghosn.

Den 64 år gamla Ghosn är även styrelseordförande för den japanska biltillverkaren Mitsubishi Motors Corp - också en partner till Renault-Nissan-alliansen.

Stor stjärna i bilbranschen

Den franska medborgaren Carlos Ghosn föddes i Brasilien och har varit en stor stjärna i den japanska företagsvärlden.

Ghosn lyckades återuppliva Nissan från en nära förestående konkurs. Det var Renault som år 1999 skickade honom som en räddande ängel till Nissan.

Alliansen mellan Renault,Nissan och Mitsubishi har varit framgångsrik. Renault äger 43 procent av Nissan och Nissan äger 15 procent av Renault.

Det gemensamma ägandet har stor betydelse för bolagen eftersom allt från både ledning och teknologi till tillverkning av delar är gemensam för dem båda.

Ghosn har varit inriktad på ett ännu djupare samarbete - och till och med en total sammanslagning av de båda bolagen - vilket den japanska tillverkaren inte har varit lika pigg på.

Källor: AP, Reuters, DI

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes