Hoppa till huvudinnehåll

Nya anklagelser i Khashoggi-fallet - Finland ser över vapenexporten till Saudiarabien

Mohammed bin Salman, Saudiarabiens kronprins, fotograferade i juni 2018.
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Mohammed bin Salman, Saudiarabiens kronprins, fotograferade i juni 2018. Bild: /All Over Press Muhammad bin Salman,Saudiarabien

USA uppges förfoga över bevis för att Saudiarabiens kronprins beordrade mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Flera länder avbryter sin vapenexport till saudierna, och även Finland upphör att bevilja nya exporttillstånd.

Enligt den turkiska tidningen Hürriyet har USA:s underrättelsetjänst CIA fått tag på inspelningen av ett samtal, där kronprins Mohammed bin Salman ger instruktioner att Khashoggi "ska tystas så fort som möjligt".

CIA-chefen Gina Haspel har "signalerat" att inspelningen existerar, skriver Hürriyet. Men turkiska myndigheter har inte bekräftat uppgiften för nyhetsbyrån Reuters.

Den saudiske utrikesministern Adel al-Jubeir varnar omvärlden för att anklaga bin Salman. Ministern sa på onsdagen till BBC att det finns en gräns för vad man får säga om saudiska kungahuset.

- Vi tolererar ingen diskussion om sådant som kan kränka vår monark eller vår kronprins, sa al-Jubeir.

Jamal Khashoggi, som var en skarp kritiker av regimen i Saudiarabien, dödades under oklara omständigheter den 2 oktober på saudiska konsulatett i Istanbul. Saudiarabien har gett en mängd motstridiga förklaringar av händelserna. Den senaste versionen är att Khashoggi miste livet i ett slagsmål, varefter konsulatets personal gjorde sig av med kroppen.

"Gränsen är nådd" anser danskarna

Danmark sällade sig på torsdagen till de länder som stoppar all vapenexport till Saudiarabien, på grund av mordet på Jamal Khashoggi.

- Saudiarabien spelar helt klart en negativ roll. Det är på tiden att vi också från europeisk sida sänder en klar signal att gränsen nu är nådd, säger den danske utrikesministern Anders Samuelsen.

Danmark motiverar också beslutet med kriget i Jemen, där Saudiarabien är inblandat. Kriget har resulterat i den svåraste humanitära katastrofen i världen.

Samuelsen hoppas att fler EU-länder kunde göra som Danmark. Tyskland och Norge har redan stoppat vapenexporten till Saudiarabien, medan Frankrike tills vidare inte följt deras exempel.

"Inga förutsättningar" att fortsätta vapenexporten

På torsdag eftermiddag meddelade även Finlands utrikesministerium att nya tillstånd för vapenexport till Saudiarabien inte ska beviljas.

UM konstaterar att regeringen har diskuterat vapenexporten, och att det i dagens läge inte finns förutsättningar för nya exporttillstånd till vare sig Saudiarabien eller Förenade Arabemiraten.

Enligt UM är det speciellt det humanitära läget i Jemen som motiverar beslutet.

Statsminister Juha Sipilä kommenterade att Finlands besltut påverkades också av mordet på den saudiarabiska journalisten Jamal Khashoggi.

- Situationen i Jemen har till stor del varit bakom dessa beslut, men det är sant att mordet också påverkade beslutsprocessen, berättade Sipilä för Yle.

Reuters, AFP, Danmarks Radio

Läs också