Hoppa till huvudinnehåll

Räikkönen har tredjeplatsen i VM inom räckhåll – men vill kanske inte ha den: ”Innebär mer resande”

Kimi Räikkönen vinkar
Kimi Räikkönen är inne på slutrakan av sin karriär i Ferrari. Kimi Räikkönen vinkar Bild: Graham Holt/ProSports/REX/All Over Press Formel 1,Kimi Räikkönen

I helgen sätter sig Kimi Räikkönen i Ferraris formel 1-bil för sista gången. Han avslutar sin andra sejour i stallet med att köra om tredjeplatsen i VM-serien då årets säsong går i mål i Abu Dhabi. Mitt liv kommer inte att förändras speciellt mycket om jag slutar trea eller fyra, säger han på dagens presskonferens.

Kimi Räikkönen har en hel del att köra för i säsongens sista tävling. Han har greppet om tredjeplatsen i VM-serien och har även chansen att sätta nytt personligt rekord i antalet pallplaceringar under en säsong.

Räikkönen kämpar om tredjeplatsen med Valtteri Bottas och Max Verstappen. Inför säsongsavslutningen ligger Räikkönen 14 poäng före Bottas och 17 före Verstappen. Grejar han den placeringen är det första gången sedan 2012 som han slutar bland de tre bästa i VM-serien.

– Mitt liv kommer inte att förändras speciellt mycket om jag slutar trea eller fyra. Det är inget negativt med tredjeplatsen förutom att det innebär mer resande för då måste jag gå på prisgalan, säger Räikkönen på dagens presskonferens.

Kimi Räikkönen.
Räikkönen har varit på pallen tolv gånger den här säsongen. Kimi Räikkönen. Bild: Getty Images Kimi Räikkönen

”Nya utmaningar väntar och det är spännande”

I Abu Dhabi tar Räikkönens långa karriär i Ferrari slut. Sin första sejour i stallet gjorde han mellan 2007 och 2009 och vann VM-titeln under sin första säsong. Den andra sejouren har pågått under de senaste fem åren.

– Jag har varit med om det här förr så det är ingen dramatisk förändring, nya utmaningar väntar och det är spännande. Jag är inte ledsen för det finns ingen orsak att vara det. Jag kommer att fortsätta vara vän med alla här och vi kommer att ses i depån även nästa säsong.

– Jag har haft både bra och dåliga stunder i Ferrari men det hör till jobbet. Jag vann en VM-titel med Ferrari och konstruktörsmästerskapet två gånger. Jag är väldigt glad över att jag fått vara med om det, säger han.

Antonio Giovinazzi och Kimi Räikkönen
Räikkönen och Antonio Giovinazzi är stallkamrater nästa säsong. Antonio Giovinazzi och Kimi Räikkönen Bild: imago/DeFodi/ All Over Press Formel 1,Kimi Räikkönen,Antonio Giovinazzi

Sauber de två kommande säsongerna

Nästa säsong kommer Räikkönen att återvända till Sauber där han inledde sin formel 1-karriär 2001. Där är väntevärdet att han kommer att hålla till längre ner i resultatlistorna än under tiden i Ferrari.

– Sauber är ett mycket mindre stall än Ferrari men jag ser fram emot det. Det kommer att bli annorlunda på många sätt men målsättningen är fortfarande den samma, att göra så bra resultat som möjligt.

– Jag har inte tänkt så mycket på det här än. När vi börjar testa bilen nästa vinter ser vi var vi står och sedan ska vi försöka fortsätta att utveckla den. Vi har möjlighet att uppnå något stort tillsammans, säger Räikkönen.

Säsongens sista tävling går av stapeln på söndag klockan 15.10.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport