Hoppa till huvudinnehåll

Så ska relationen se ut efter brexit: EU och Storbritannien överens om utkast

En EU-förespråkare som demonstrerade utanför parlamentet i London 24.10.2017.
En EU-förespråkare som demonstrerade utanför parlamentet i London 24.10.2017. Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN Brexit

EU och Storbritannien har nått en preliminär överenskommelse om en politisk deklaration om det framtida förhållandet efter brexit. Deklarationen kompletterar det närmare 600-sidor långa förslaget till utträdesavtal som parterna enades om förra veckan.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk skriver på twitter att det finns en överenskommelse om den politiska deklarationen bland förhandlarna och att det även finns en principiell överenskommelse om på politiskt plan.

Hoppa över Twitterpostning

Den politiska deklarationen är tänkt att ge en fingervisning om hur relationen mellan EU och Storbritannien ska se ut efter att den planerade övergångsperioden på 21 månader löper ut för Storbritannien.

Till skillnad från utträdesavtalet är den politiska deklarationen inte juridiskt bindande. Deklarationen om det framtida förhållandet ses ändå som en förutsättning för att parterna ska lyckas enas om utträdesavtalet som träder i kraft den 29 mars då Storbritannien lämnar EU.

I den politiska dekarationen slår parterna bland annat fast att den framtida relationen mellan EU och Storbritannien inte får inkräkta på någon av EU:s fyra friheter det vill säga den fria rörligheten av varor, tjänster, människor och kapital.

För Storbritanniens vidkommande syftar den politiska deklarationen till att trygga landets inre marknad med respekt för resultatet i EU-folkomröstningen år 2016.

Det här skulle bland annat ge Storbritannien möjlighet att utveckla en egen handelspolitik och sätta stopp för den fria rörligheten av människor mellan EU och Storbritannien.

Den politiska deklarationen öppnar även upp för möjligheten att förlänga Storbritanniens övergångsperiod med ett eller två år om förhandlingarna om den framtida relationen drar ut på tiden.

Med andra ord är det möjligt att Storbritannien fortsätter följa EU:s regler i upp till fyra år efter utträdet.

EU ledarna tar ställning på söndag

Storbritanniens premiärminister Theresa May försvarade utkastet till politisk deklaration i ett kort ställningstagande på eftermiddagen.

Enligt May vill britterna att brexitfrågan ska avgöras på ett sätt som möjliggör en ljusare framtid för landet.

- Nu är det upp till de 27 ledarna för de andra EU-länderna att studera avtalet inför det extrainsatta rådsmötet på söndag, säger May.

Hoppa över Twitterpostning

May väntas redogöra för innehållet i den politiska deklarationen inför det brittiska parlamentet senare på eftermiddagen.

EU-ledarna väntas godkänna innehållet i brexitavtalet och den politiska deklarationen vid ett toppmötet i Bryssel på söndag.

Kl. 15:06: Artikeln har uppdaterats med Theresa Mays kommentar.
kl. 16:10: Artikeln har kompletterats med ett stycke om förlängningen av den tilltänkta övergångsperioden.
Kl. 16:56: Artikeln har bearbetats efter att avtalet offentliggjorts i sin helhet.

Läs mera:

Brexit

Analys: Det som nu sopas undan kommer att dyka upp igen - då EU och Storbritannien ska förhandla om sin framtida relation

Tidsgränserna väger lätt i de pågående förhandlingarna mellan Storbritannien och EU. Vid toppmötet i Bryssel valde parterna att skjuta de tuffa besluten på framtiden, skriver Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes