Hoppa till huvudinnehåll

Aktia Bank omorganiserar - och får nytt tillskott från Nordea

Skylt där det står Aktia.
Skylt där det står Aktia. Bild: Yle/Malin Valtonen aktiakontor

Aktia Bank omorganiserar sin verksamhet. Aktia övergår till tre affärsverksamhetsområden - privatkunder, företagskunder samt kapitalförvaltning. Samtidigt förnyar banken sammansättningen av ledningsgruppen, heter det i ett pressmeddelande på fredagen.

Aktia fortsätter att förverkliga den strategi man fattade beslut om 2017.

- Utvecklingen av våra tjänster grundar sig på våra kunders behov och ändringarna i kundbeteendet, konstaterar Mikko Ayub, som tillträdde som verkställande direktör i Aktia i oktober. Ayub efterträdde Martin Backman, fick gå efter bara ett år på posten.

Nytt folk från Nordea

Ayub kom från Nordea, och därifrån kommer också diplomingenjör Max Sundström, som blir ny medlem i Aktias ledningsgrupp. Sundström ska ansvara för koncernens strategi, koncept och utvecklingen av digitala tjänster. Han tillträder senast 1.2.2019.

På sparbanksfronten sker också en börslistning i dagarna. På måndagen börjar Oma Säästöpankkis aktier att noteras på Helsingfors fondbörs. Med emissionen vill banken få in över 30 miljoner nytt kapital, skriver Kauppalehti. Teckningspriset väntas ligga mellan 7 euro och 8,20 euro per aktie.

I augusti surrade ett envist rykte om att Aktia ville sälja sin dagliga bankverksamhet till Oma Säästöpankki, för att enbart kunna koncentrera sig på förmögenhetsförvaltning. Det här ryktet dementerades senare.