Hoppa till huvudinnehåll

Centerns Pekka Puska lämnar riksdagen: "Jag gör större nytta i EU-parlamentet"

pekka puska
pekka puska Bild: Heidi Finnilä Pekka Puska

Centerns riksdagsledamot, folkhälsoveteranen Pekka Puska ställer inte upp i riksdagsvalet i vår. Puska vill ställa upp i Europaparlamentsvalet i stället.

Han säger sig tro att hans kunnande kan gagna finländarna och Finland bättre i EU-parlamentet.

- Jag har haft många internationella uppdrag, bland annat inom Världshälsoorganisationen WHO i Geneve. Jag tror att det behövs internationell expertis i parlamentet nu.

Tvingades rösta mot sin övertygelse

Som riksdagsledamot har Puska kämpat för att få social- och hälsovårdsreformen i mål, trots att det uppdraget tog sig en underlig vändning i samband med omröstningen om Vasa Centralsjukhus i social- och hälsovårdsutskottet i början av oktober.

Puska hade tidigare förordat att Vasa centralsjukhus finns med på listan över sjukhus som får omfattande jourverksamhet. När det blev klart att utskottet inte går till omröstning i frågan med en betryggande majoritet blev Puska tillsagt att rösta i enlighet med det egna partiets linje.

Då meddelade Puska att han tänker utebli från utskottsbehandlingen gällande sjukhusets framtid.

- Men då utsattes jag för otroligt kraftig påtryckning, och det sades att jag äventyrade hela reformen. Jag tvingades alltså rösta mot min egen starka övertygelse.

Lång rad lämnar politiken

Andra veteranpolitiker som lämnar riksdagen är Centerns Seppo Kääriäinen och Mauri Pekkarinen, Vänsterförbundets Annika Lapintie, Socialdemokraternas Liisa Jaakonsaari, samt Svenska Folkpartiets Stefan Wallin.

Riksdagsledamoten Paavo Väyrynen har i sin tur meddelat att han inte ställer upp i EU-parlamentsvalet men siktar på riksdagsvalet den 14 april.

Väyrynen motiverar beslutet med sin ändrade livssituation. Hans hustru Vuokko har långt gången benmärgscancer.

Läs också