Hoppa till huvudinnehåll

Femton åtgärder ska sätta stopp för klimatförändringen - Finland och sexton andra länder skrev under initiativ

Smältande isblock.
Smältande isblock. Bild: Unsplash klimat

President Sauli Niinistö har tillsammans med statschefer och regeringschefer från sexton europeiska länder i dag offentliggjort åtgärder som ska sätta stopp för klimatförändringen.

Initiativet offentliggjordes i dag av Österrikes förbundspresident Alexander Van der Bellen, meddelar republikens presidents kansli i ett pressmeddelande.

I initiativet vädjar man till alla länder som skrivit på Parisavtalet.

Man vill inleda gemensamma och snabba åtgärder för att stoppa klimatkrisen.

Initiativet hör ihop med FN:s klimatkonferens som ordnas den tredje december. De länder som skrivit under hävdar att mötet som ordnas i Katowice i Polen, spelar en stor roll i att förverkliga målen som står skrivna i Parisavtalet.

En tall med svarta trädrötter ligger på marken i bränd skog.
En tall med svarta trädrötter ligger på marken i bränd skog. Bild: Yle/Linda Söderlund skogsbränder,Ljusdal,träd,Skog

Målet för klimatkonferensen är att komma överens om vilka regler som ska sättas upp för att kunna genomföra Parisavtalet.

Under konferensen kommer det även diskuteras hur man anpassar sig till klimatförändringen, hur klimatåtgärder ska finansieras och vilka kortsiktiga åtgärder som kan tas i bruk för att minska utsläpp.

Klimatförändringen berör alla

Initiativet för att väcka mer ambition mot klimatförändringen är strukturerat i femton punkter om hur situationen ser ut och hur den påverkar.

Punkt fyra lyder:

“Klimatkrisen är en angelägenhet för oss alla. Den globala uppvärmningen hindrar den globala ekonomin. Det hotar olika sektorer, inklusive jordbruk, skogsbruk, turism, energi och vattenförsörjning och det är oundvikligt att det utgör ett allvarligt hot mot fred och stabilitet runt om i världen.”

Läs också