Hoppa till huvudinnehåll

Historiskt långa sviten blev inte längre – HIFK-seger efter en månads väntan

HIFK jublar.
HIFK har inte haft mycket att jubla åt, men segern i Uleåborg smakade sött. HIFK jublar. Bild: Lehtikuva HIFK Hockey,FM-ligan i ishockey,ishockey

HIFK har tappat terräng i takt med att man har noterat ett negativt klubbrekord. När det såg ut att bli ännu värre vände laget och slog tabellettan. ”I ett utsatt läge tog vi en stor seger”, säger tränaren Ari-Pekka Selin.

– När det går illa växer frustrationen automatiskt, men det lönar sig inte att gnälla, konstaterade Lennart Petrell för en vecka sedan.

Sedan förlängningsförlusten borta mot HPK förra helgen har HIFK-kapten och resten av laget fått gräva ner sig i den bedrövliga formen. Till och med en historiskt dålig sådan.

HIFK hade sju raka nederlag och det är nytt klubbrekord. Men det blev inte en åttonde smäll i följd.

Från ingenstans reste sig Helsingforslaget och tog en meriterande seger borta mot klara tabellettan Kärpät. För första gången sedan den 26 oktober vann HIFK en ligamatch.

– Jag tackar laget. I ett utsatt läge tog vi en stor seger, säger tränaren Ari-Pekka Selin i Yle Puhes sändning.

"Inget stort hockeyspektakel"

HIFK såg länge ut att gå mot en ny förlust. Kärpät ledde både med 3–0 och 4–1, men HIFK reste sig på nio och avgjorde i tredje perioden.

Tommi Santalas stenhårda avslut med knappt två minuter till slutsignalen blev matchvinnande. Santalas fjärde fullträff i höst betydde 6–5 till gästerna.

– Det var inget stort hockeyspektakel, men målen gav oss segern. Vi spelade hela vägen och fick belöning efter en lång väntan, säger Selin.

I tabellen ligger HIFK tia, men avstånden är relativt små. Upp till det övre strecket är det till exempel fem poäng.

TPS och HPK knappar in

Redan på lördag får Kärpät chans till revansch nere i Helsingfors. Trots tappet leder regerande mästaren serien med åtta poängs marginal.

Tvåan TPS knaprade in tre poäng när det blev seger mot Ilves och trean HPK gjorde samma sak. Ett av höstsäsongens riktiga utropstecken nollade SaiPa på hemmais.

Även KalPa, Ässät, KooKoo och JYP noterades för vinst i kvällens omgång.

Resultat:

Kärpät–HIFK 5–6 (3–1, 2–3, 0–2)
KalPa–Sport 6–3 (2–1, 2–2, 2–0)
TPS–Ilves 5–3 (2–1, 2–1, 1–1)
Tappara–JYP 2–3 e. str. (1–0, 1–0, 0–2, 0–0, 0–1)
HPK–SaiPa 6–0 (2–0, 0–0, 4–0)
Pelicans–KooKoo 1–2 (0–1, 1–1, 0–0)
Lukko–Ässät 2–3 (1–1, 1–2, 0–0)

Läs också