Hoppa till huvudinnehåll

HS: Stiftelsen Nuorisosäätiö är sökt i konkurs – i bakgrunden finns miljontals euro som försvunnit

Stiftelsen Nuorisosäätiös postlåda.
Stiftelsen Nuorisosäätiös postlåda. Bild: Yle Nuorisosäätiö,nuorisosäätiö

Stiftelsen Nuorisosäätiö, som äger över 5 000 ungdomsbostäder, har sökts i konkurs. Det här skriver tidningen Helsingin Sanomat.

Konsultbolaget Pasilver, som Nuorisosäätiö tidigare anlitat, ska under torsdagen ha lämnat in en konkursansökan i Helsingfors tingsrätt.

Nuorisosäätiö har flera betalningsanmärkningar i bagaget. En del av anmärkningarna har att göra med gräl mellan stiftelsens nya och gamla ledning.

Nu handlar det om miljontals euro som ska ha försvunnit.

Stiftelsens styrelseordförande, Jari Laine, säger till HS att det är fråga om en "helt oberättigad indrivning".

– Konkursansökan kommer inte att påverka stiftelsens verksamhet och de som bor i våra lägenheter, säger Laine.

Revisorn tvivlade på stiftelsens förmåga att fortsätta

I oktober tvivlade stiftelsens revisor på Nuorisosäätiös förmåga att fortsätta sin verksamhet. Enligt revisorn hade stiftelsens kapital minskat med ungefär 10 miljoner euro under år 2017. Kapitalet låg före det på 50 miljoner euro.

Stiftelsens verkställande direktör, Kimmo Pihlman, säger till HS att "omstruktureringsplanen fortsätter på ett mer ändamålsenligt sätt och på ett sätt så att stiftelsens värderingar respekteras".

Det var i augusti som Yles grävande TV program MOT avslöjade att två sparkade chefer misstänks för bland annat grovt bedrägeri utöver de mutbrott de anklagats för.

Det har också handlat om konsultarvoden som stiftelsen betalat till estniska och finländska affärsmän.

Nuorisosäätiö, som står nära Centern, är inblandad i flera ekonomiska härvor som har att göra med valfinansiering och placeringar i skatteparadis. Flera från stiftelsen avgick efter det.