Hoppa till huvudinnehåll

Hysteri runt Johaug i Ruka – försvarar sig mot svenska anklagelserna: ”Har aldrig försökt fuska”

Therese Johaug.
Therese Johaug kommer att följas med ett förstoringsglas i Ruka. Therese Johaug. Bild: EPA Therese Johaug,Längdåkning

Uppmärksamheten runt Therese Johaug är enorm när världscupen på skidor startar. Ett stort pressuppbåd mötte norskan och hon fick både försvara sig och ta in intresset runt henne. ”Jag har nog aldrig sett så här mycket folk på flygplatsen i Kuusamo”, säger Johaug.

– Jag är väldigt glad att vara här i Kuusamo. Det blir kul att äntligen få köra i världscupen igen.

Therese Johaug upprepade de här orden som ett mantra under en minst sagt välbesökt presskonferens vid flygplatsen i Kuusamo. På söndag gör norskan sin återkomst i världseliten när säsongens första distanslopp avgörs.

Hoppa över Twitterpostning

– Att jag får starta med att köra tio kilometer klassiskt, som är en av mina favoritdistanser, är kul.

Det har gått mer än två och ett halvt år sedan Johaug senast åkte i världscupen. Det har gått drygt två år sedan den norska längdåkningsstjärnans karriär tog en abrupt gir.

Det var då, i oktober 2016, som det blev officiellt att Johaug hade testat positivt för den anabola steroiden clostebol. Sedan dess har Johaugs förmåga att åka fort på skidor stått i skuggan.

– Jag vet vad jag har gjort och vad jag står för. Alla personer i min närhet stöttar mig. Mitt fall har fått mycket uppmärksamhet.

"De får stå för vad de skriver"

De allra färskaste rubrikerna kom precis före världscupstarten. I en Expressen-artikel med rubriken ”Dopingavstängda – nu gör de comeback i skidspåren” fogas Johaug in i raden av dopningsstämplade åkare.

– Det får stå för dem. Jag kan se mig själv i spegeln och säga att jag aldrig har försökt att fuska. De får stå för vad de skriver, kommenterar Johaug.

– Jag är glad att få tävla igen. Jag njuter av att vara här och fokuserar på mitt.

Therese Johaug.
Många ville ställa frågor till Johaug. Therese Johaug. Bild: Lehtikuva Therese Johaug,Längdåkning

Uppmärksamheten runt Johaugs comeback är total. Pressuppbådet som väntade på att få ställa frågor till norskan var enormt.

– Jag har nog aldrig sett så här mycket folk på flygplatsen i Kuusamo, men det är roligt att folk bryr sig och ser fram emot att jag står på startlinjen i världscupen igen.

"Helt sinnessjukt intresse"

Den norska landslagsledningen kommer att försöka skydda sin stjärna. Landslagstränaren Ole Morten Iversen säger enligt Aftonbladet att Johaug ändå är så fokuserad att man inte är orolig.

– Det är helt sinnessjukt det intresset och fokuset som är på henne. Jag ska inte säga att jag tycker synd om henne, men det är lite speciellt nu i starten. När hon är klar med helgen här tror jag att det kommer att vara lite lättare att hålla fokus på det som kommer framöver, säger Iversen.

Johaug:

– Det är enorm uppmärksamhet på mig, men jag ser det som positivt. Folk glädjer sig att jag är tillbaka.

Går för pallen på söndag

Förra helgen var Johaug tillbaka med buller och bång på hemmaplan. I Beitostölen visade hon att formen är intakt när hon slog sina landsmaninnor.

– Jag hade två bra lopp där och kroppen svarade fint. Fysiskt är jag på samma nivå som för två år sedan, men det är spännande att tävla i världscupen igen.

– Jag hoppas att jag kan köra för en pallplats, men jag vet att det är tufft. Många har tagit steg framåt och jag har inte tävlat mot dem på två år. Jag vet inte var jag står.

Therese Johaug.
Förra hlegn imponerade Johaug i Beitostölen. Therese Johaug. Bild: Marius Gulliksrud / Stella Pictu/All Over Press Therese Johaug,Längdåkning

I dag ska Johaug åka skidor i Ruka. I morgon vilar hon för att vara redo när det smäller på söndag.

"Krista blir tuff att slå"

Norskan berättar att hon har försökt slipa på sin explosivitet för att vara vassare i spurter, men i den stora bilden har hon inte förändrat något.

Hon tror att det tuffaste motståndet kommer från åkarna i det norska laget, från Sverige i form av Charlotte Kalla och Stina Nilsson, från amerikanskan Jessica Diggins och Finlands Krista Pärmäkoski.

– Krista är väldigt bra på tio kilometer. Hon vann några lopp förra säsongen och blir tuff att slå, säger Johaug om Pärmäkoski.

– Charlotte åkte starkt förra helgen och har åkt snabbt de två senaste åren. Hon blir absolut en tuff konkurrent, säger hon om Kalla.

Läs mera:

Pärmäkoski har dragit streck över stormen – vill mäta sig med Johaug: "Hoppas folk tar emot henne väl och hejar"

Den lilla storm som blåste runt Krista Pärmäkoski har bedarrat. Debatten har runnit av Finlands största hopp på damsidan och nu vill hon mäta sig med Therese Johaug. ”Jag är spänd på att jämföra min form med hennes.”

Läs också

Nyligen publicerat - Sport