Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Black Friday, sämre 5G-nät än lovat och misslyckad integration på svenska i huvudstadsregionen

Personer slåss om prylar på Black Friday.
Personer slåss om prylar på Black Friday. Bild: EPA/SEBASTIAO MOREIRA Black Friday,shopping,bråkmakare,trängsel

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

Följande generations mobilnät, 5G, tas i bruk av flera teleoperatörer i januari. Hastigheten ska bli snabbare och kapaciteten bättre. Nu visar det sig ändå att nätet kan bli betydligt sämre än lovat. Det frekvensområde som näten borde använda är delvis detsamma som Ryssland använder för att ta emot signaler från satelliter.

Integrering på svenska i Österbotten lyckas bra – studier, vänfamiljer, socialarbetare och nätverk fungerar för invandrare. I huvudstadsregionen är det däremot svårare. Där kan det som invandrare vara svårt att hitta resurser på svenska.

I går firades Thanksgiving-högtiden i USA och i dag kör Black Friday igång och konceptet har spridit sig till Finland. Många köar och slåss om produkter, medan andra bojkottar köphysterin helt och hållet.

I Sverige ska talmannen, Andreas Norlén, under förmiddagen informera om de utdragna regeringssonderingarna. Centerledaren Annie Lööf meddelade i går att hon inte ser några förutsättningar att fortsätta uppdraget som regeringssonderare.

Väder

Kallare luft strömmar till landets mellersta del. Molnigheten växlar och i största delen av landet är det köldgrader. Lokalt förekommer snöfall och i Lappland är vinden tidvis byig.

Dagstemperaturen är -3 till +3 grader, i norr mellan -7 och 0 grader. Svag eller måttlig vind omkring väst i söder, i norr måttlig till frisk vind omkring väst.

Läs också