Hoppa till huvudinnehåll

Nu provkör också Esbo gratis småbarnspedagogik för femåringar

Matta på ett dagis
Matta på ett dagis Bild: Yle/ Nora Engström matta

Alla femåringar i Esbo ska få tillgång till gratis småbarnspedagogik från och med hösten 2019. Det här blev klart när budgetförhandlingarna för nästa år avslutades på onsdagen.

Bo Lönnqvist (SFP), ordförande i nämnden Svenska rum, säger att det är frågan om ett försök.

- Det gäller hela staden och till en början är det ett försök på ett år. Det är en fråga som också drivits av regeringen och man vill också se om det kan komma tillskott av pengar från statligt håll.

Under hösten har diskussionen om brist på daghemspersonal i huvudstadsregionen varit mycket aktuell. Problemet har uppmärksammats också i Esbo.

Enligt Lönnqvist kommer det på den finska sida finnas behov av att öka antalet grupper och rekrytera extra personal för att alla femåringar ska rymmas med.

Beräkningarna säger ändå att detta inte kommer att vara ett problem på den svenska sidan.

- Det är en mycket liten del av femåringarna i Esbo som inte redan deltar i småbarnspedagogiken så de ryms in i de nuvarande grupperna som redan finns. På den svenska sidan är det främst frågan om ett inkomstbortfall då pedagogiken blir kostnadsfri, säger Lönnqvist.

Helsingfors inledde i år ett försök med avgiftsfri småbarnspedagogik för femåringar i början av höstterminen. Sammanlagt har ett tjugotal kommuner gått in för liknande försök.

Fullmäktige i Esbo ska ännu rösta om budgeten på onsdag 5.12.

Läs också