Hoppa till huvudinnehåll

Raseborg kan få stiligare busskurer

insidan av en buss
insidan av en buss Bild: Filip Snellman buss,transport,trafik

Raseborg kan få piffiga busskurer - men man måste gardera dem mot vandalism

En grupp stadsfullmäktigemedlemmar med Mikael Nylund (SFP) i spetsen önskar stiligare busskurer till Raseborg. Tjänstemännen konstaterar ändå att den vandalism som kurerna utsätts för sätter en del käppar i hjulen.

I motionen skriver man att tanken är att kurerna skulle ha en enhetlig profil och att de kunde genomföras i samarbete med Yrkeshögskolan Novia, Axxell och stadens sysselsättningsavdelning.

På så sätt skulle man öka trivseln och stadens synlighet menar man. Tanken är också att busskurerna skulle placeras på strategiska hållplatser.

Vandalismen begränsar

Tjänstemännen påpekar ändå att den pågående vandalismen mot kurerna innebär en hel del begränsningar.

Därför krävs en mycket stark konstruktion och material som det inte går att måla graffiti på.

Destia som underhåller regn- och vindskydd på landsvägarna uppger att kurer har avlägsnats i Raseborg och Hangö delvis på grund av vandalism mot hållplatser.

Enhetligt utseende visualiseras

Man föreslår därför att man istället istället kunde piffa upp vanliga kurmodeller med skyltar eller tejpning med en enhetlig profil.

Ärendet går nu vidare för stadsutvecklingssektionen som tar ställning till om man grundar en arbetsgrupp. Stadens kollektivtrafikansvariga skulle ansvara för projektet.

Tekniska nämnden som tog ställning till motionen på sitt möte i tisdags (20.11).