Hoppa till huvudinnehåll

Servitörstuderande Jenna: ”Jag blev erbjuden jobb på tre olika platser för julsäsongen”

Restaurangbranschen lider av personalbrist

Det finns en stor brist på personal i hotell- och servitörbranschen i huvudstadsregionen. Jobberbjudanden regnar över de studerande vid Prakticum trots att de inte ännu fått sin examen.

I Yrkesinstitutet Prakticums övningsrestaurang lägger första årets servitörstuderande varsamt fram besticken och placerar noggrant vinglaset.

Bakom svängdörrarna är det mera fart och fläng. Där förbereder tredje årets kockstuderande en trerätters lunchmeny: tomatsoppa, sotad lax och lakritspannacotta.

Studerande vid en yrkesskola får mycket praktisk erfarenhet av sin bransch redan under studietiden. Erfarenhet får man inte bara i skolans övningskök utan också under olika praktikperioder.

En flick och en pojke iklädd kockmössa som står bredvid varandra och ler.
Jenna Nirho och Johan Lindström. En flick och en pojke iklädd kockmössa som står bredvid varandra och ler. Bild: Yle/Hanna Othman Prakticum,servitörer,kockar,johan lindström

Kontakterna man knyter under en praktik är guld värda med tanke på framtiden. Det är också ett sätt som arbetsgivarna hittar nya duktiga arbetstagare.

- Jag blev erbjuden jobb på tre olika platser för julsäsongen. Jag valde restaurangen som ringde först, jag har gjort en inlärning i arbetslivet-period där, säger Jenna Nirho som studerar till servitör för tredje och sista året.

Förutom säsongsbetonat extraarbete i restaurangbranschen finns det också mycket heltids- och deltidsjobb att söka.

Finns det ändå motivation att studera färdigt fast det bara skulle vara att välja och vraka bland jobben?

- Jag tänker absolut studera färdigt. Då kan jag kräva mera lön plus att man får mycket kunskap i skolan, säger Johan Lindström. Han blev färdig från servitörlinjen ifjol och studerar nu till kock.

Lindström säger att de som studerar vid Prakticum har en nästan garanterad arbetsplats att gå till efter studietiden om de visat sina färdigheter och gjort bra ifrån sig under praktiken.

Kockstuderande Johan Lindström flamberar.

Både Jenna Nirho och Johan Lindström hade egentligen andra planer efter grundskolan, men på ett eller annat sätt hittade de sig på Prakticum.

- Jag sökte in till gymnasiet, men mina vitsord räckte inte till. En vän var intresserad av kocklinjen och vi besökte Prakticum tillsammans. Då tänkte jag att servitörutbildningen verkar intressant, säger Nirho.

Lindström har en liknande berättelse.

- Jag försökte komma in till internationella linjen vid Mattliden och fast jag hade ett bra medeltal så räckte det inte till. Servitörlinjen var mitt andra val. Jag är en social person och har rest mycket så jag tänkte att det kunde vara för mig.

Johan Lindström är sist och slutligen nöjd för att det gick som det gjorde.

- Jag är jättenöjd. Jag har fått en bra bas och vi har haft otroligt bra lärare. De har dessutom bra kontakter och jag har fått vara på praktik på otroliga platser.

Jenna Nirho säger att hon är tudelad till om det här är helt rätt bransch för henne.

- Just nu tycker jag att det är jätteroligt. Men det är ett jättetungt jobb, jag är fundersam om jag orkar med det senare i livet.

Slevar hänger från takställning i storkök.
Slevar i ett kök. Slevar hänger från takställning i storkök. Bild: Johannes Erlandsson skolkök

Ifjol hade Prakticums kock- och servitörstuderande äran att servera på självständighetsmottagningen på presidentens slott. Johan Lindström och Jenna Nirho var båda med.

- Det var en trevlig upplevelse och en ära att få vara där och hjälpa till med balen. En helt otrolig upplevelse, säger Lindström.

- Men det var också trångt och jag hade definitivt sjuka fötter efter den dagen. Jag skulle ändå göra om det om jag fick – men med bättre skor, skrattar Nirho.