Hoppa till huvudinnehåll

Sjunkande gallupsiffror oroar inom Centern - många flaggar för regeringssamarbete med SDP

Bidcollage: Antti Rinne och Juha Sipilä
Kan det bli en rödmylleregering efter valet? Antti Rinne (SDP) och Juha Sipilä (C) får avgöra det. Bidcollage: Antti Rinne och Juha Sipilä Antti Rinne,Juha Sipilä

Centern borde sikta på att bilda en rödmylleregering med Socialdemokraterna efter vårens riksdagsval. Det är en populär åsikt i den enkät som Yle har gjort bland Centerns riksdagsledamöter och partifullmäktigemedlemmar. Statsministern och partiordföranden Juha Sipilä får däremot hyfsat gott betyg.

- Samlingspartiet är fräckare och bättre på att ta äran för allt som regeringen lyckas med. Centern får skulden för allt som misslyckas, säger en av de tillfrågade i Yles enkät.

Med bara fem månader kvar till riksdagsvalet ligger Centern inte särskilt bra till i galluparna. Väljarstödet för partiet har sjunkit nästan oavbrutet sedan riksdagsvalet 2015, då Centern fick 21,1 procent av rösterna. I Yles senaste partimätning var Centern tredje störst med 16,5 procent.

Bland Centerns riksdagsledamöter och inom partifullmäktige är det nu flera som lägger skulden på Samlingspartiet. Det framgår av en enkät som Taloustutkimus har gjort på uppdrag av Yles finska nyhetsredaktion. Av 164 tillfrågade riksdagsledamöter och medlemmar i partifullmäktige var det 95 som svarade.

Sipilä kan andas ut

De sjunkande gallupsiffrorna har inte nämnvärt påverkat Juha Sipiläs popularitet som partiordförande. Sipilä får nu skolvitsordet 8,38, jämfört med vitsordet 8,55 inför partikongressen i Sotkamo i fjol somras.

Största delen av de tillfrågade anser att Sipilä kan fortsätta som partiordförande, även om gallupsiffrorna kunde vara bättre. Sipilä får beröm för sitt lugna och målmedvetna arbetssätt.

Samtidigt finns det ett missnöje med Sipiläs sätt att leda partiet och sköta ärenden som anknyter till arbetsmarknaden. Regeringens sysselsättningsåtgärder och särskilt det omtalade konkurrenskraftsavtalet har väckt protester på fackligt håll.

Brister i kommunikationen

Av de svarande anser hela 61 procent att Centerns dåliga gallupsiffror beror på brister i partiets kommunikation utåt, alltså kontakten med väljarna och den stora allmänheten.

35 procent skyller partiets motgångar på Samlingspartiet, eller på regeringens politik i allmänhet. Regeringen sägs ha drivit en hård nedskärningspolitik som nog gynnar Samlingspartiet, men inte Centern.

Petteri Orpo, Juha Sipilä och Sampo Terho presenterar budgetförslaget för år 2018.
Petteri Orpo, Juha Sipilä och Sampo Terho presenterar budgetförslaget för år 2018. Bild: Lehtikuva Petteri Orpo,Juha Sipilä,Sampo Terho,Budgetförslag

Flera anser att partiet har övergett den gamla centerideologen Santeri Alkios principer.

- De fattiga har glömts bort nästan helt och centraliseringen av sjukvården väcker missnöje bland väljarna, uppger en riksdagsledamot.

Den stora vård- och landskapsreformen utpekas som problematisk av 20 procent av de svarande.

Rödmylla står högt i kurs

Mot den här bakgrunden är det knappast överraskande att många vill se en helt annorlunda regeringsbas efter vårens riksdagsval. Å andra sidan tyder de låga opinionssiffrorna alltmer på att valresultatet inte ens räcker till, för att ha något att säga till om vårens regeringsförhandlingar.

Hela 60 procent av de svarande betraktar Socialdemokraterna som det lämpligaste partiet att samarbeta med. Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna är också populära, med ett stöd på över 40 procent.

Representanter för alla partier sitter samlade i statsministerns tjänstebostad kring ett bord med vit duk och takkrona.
Representanter för alla partier sitter samlade i statsministerns tjänstebostad kring ett bord med vit duk och takkrona. Bild: Lehtikuva Juha Sipilä,Regeringen Sipilä,klimatförändring,klimatpolitik,partier,partiledare

Däremot vill bara 27 procent fortsätta regeringssamarbetet med Samlingspartiet.

- Det skulle göra Samlingspartiet gott att vara i opposition ett tag, säger en partidelegat.

De övriga oppositionspartierna väcker ingen större entusiasm bland centerfolket. De Gröna betraktas som lämpliga regeringspartners av 19 procent, Vänsterförbundet av 11 procent och Sannfinländarna av bara 4 procent av de svarande.

Centerns partifullmäktige möts i Åbo under veckoslutet. Statsminister Juha Sipilä ska hålla linjetal, och partifullmäktige väljer nya ordförande.

Artikeln är baserad på en längre artikel av Hannu Tikkala vid Yles finska nyhetsredaktion.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes