Hoppa till huvudinnehåll

Snart får Saara sova med rälsen som granne - Borgå järnvägsstation blev bostäder

bild på en kvinna
Saara Henkola ska flytta in i stationshuset i december. På den före detta perrongen ska de som köper lägenheter i huset få sitt eget lilla område. bild på en kvinna Bild: Yle/Oliwer Hahl Borgå järnvägsstation,saara henkola

Det gamla stationshuset i Borgå har fått ett nytt liv. Saara Henkola ska själv flytta in i huset i december. I framtiden ska allt fler bo nära den gamla järnvägsstationen.

Hemma hos Saara Henkola ser renoveringen nästan färdig ut, men i de andra lägenheterna ligger det fortfarande byggdamm överallt. I december ska slutgranskningen göras.

vardagsrum
Spiraltrappan leder upp till andra våningen, där det finns ett sovrum och klädrum. vardagsrum Bild: Yle/Oliwer Hahl Borgå järnvägsstation

Familjerna Henkola och Collin köpte tillsammans stationshuset och har rustat upp det till bostäder. Saara Henkola tycker det känns både roligt och vemodigt att renoveringen är på slutrakan.

- Det har varit ett superroligt projekt. Jag har lärt mig enormt mycket om hur man renoverar gamla hus, helt tekniska grejer som hur golven är uppbyggda. Det har varit en otrolig resa, men visst är det härligt att det blir färdigt.

bild på en kvinna och hennes hund
Om det blir svalt inne får man elda lite mer i ugnen konstaterar Saara. Hunden Nelson ser på när hon sätter ved i sin kamin. bild på en kvinna och hennes hund Bild: Yle/Oliwer Hahl Borgå järnvägsstation,saara henkola

Stationshusets nya ägare har låtit renovera lägenheter som ska säljas. Gamla plåtugnar, ursprungliga fönster och en bagagelucka minner om husets förflutna som järnvägsstation.

- Här är ingen golvvärme. Visserligen är det ny isolering här i golvet men det drar lite härifrån och därifrån, säger Henkola.

Så har hon också en ordentlig vedhög i sitt kommande kök.

bild på en kvinna
Den gamla bagageluckan finns kvar. Förr i tiden satte man sitt bagage på en bänk bakom luckan, och sedan fördes bagaget till tåget. bild på en kvinna Bild: Yle/Oliwer Hahl Borgå järnvägsstation

Från stängd station till levande stadsdel

Borgå stad förbereder en ny detaljplan för området kring stationen. Stadsplaneringen har gjort en allmän plan för järnvägsstationens område och Hattula.

Tanken är att bygga helt nya bostadsområden norr om den gamla stationen.

Henkola välkomnar en förnyelse av området.

- Jag tycker det är jätteroligt att det börjar hända saker här. Det har länge varit ett område som har varit försummat. Det ligger vid ån som jag tycker att har den bästa utsikten över gamla stan, man ser alla fina hus. Det är ett fint område som inte har utnyttjats till max.

bild på en man
Här kommer de tillbaka, entrétaken som igen ska fästas ovanför dörrarna. bild på en man Bild: Yle/Oliwer Hahl Borgå järnvägsstation,Borgå stationsbyggnad

Historia och framtid syns samtidigt i stationshuset. På den sida där perrongen förr fanns finns en skylt som påminner om att det var här krigsbarnen åkte iväg.

Museiverket har gett direktiv för hur renoveringen får göras i den historiska byggnaden från 1897. Nya mellanväggar har satts in, men de gamla väggarna har man inte fått riva. Gamla fönster och dörrar har använts på nytt.

- I gamla hus finns det en själ som det inte finns i nybyggda hus. Jag tycker de här stockväggarna är härliga, säger Henkola.

bild på en kvinna vid sidan
Saara Henkola har velat spara mycket av de ursprungliga detaljerna. I den här lägenheten gjorde hon en glugg i väggen så att köket får ljus. bild på en kvinna vid sidan Bild: Yle/Oliwer Hahl Borgå järnvägsstation

En vägg lät hon öppna upp så att köket i den lägenhet skulle få mera ljus. Henkola berättar att det förr var köksans hem.

- Bakom det som nu är ett skåp för ytterkläder fanns en öppning till det som var köket, i dag är det mitt kök. Där lagade hon mat och serverade till andra klassens resenärer, och genom en annan lucka till tredje klassens resenärer. Det var skilda luckor för olika klasser, säger Henkola.

bild på en kvinna
Istället för att bygga som en strut till takfönstret, finns en stor glasvägg som öppnar sig mot ett litet vindsutrymme där fönstret sitter. bild på en kvinna Bild: Yle/Oliwer Hahl Borgå järnvägsstation,saara henkola

Det finns planer på att Borgå igen skulle få reguljär tågtrafik. Henkola ser gärna tåg bakom sitt kommande hem, idag rör sig bara enstaka museitåg på rälsen.

Men stationshuset är upptaget, menar hon.

Läs mera:

Flotta lägenheter byggs i stationshuset i Borgå

Väggpanel och taklister från 1897 skall samsas med golvvärme och ekologiska material. Så beskriver Saara Henkola strukturerna i de nya lägenheterna som byggs i det gamla stationshuset.