Hoppa till huvudinnehåll

Svenskt bolag vill köpa vårdfastigheter av Åbo stad - stadssjukhusområdet med på försäljningslistan

En rullstol
Arkivbild. En rullstol Bild: Yle/Carolina Husu sjukhus,Jorv sjukhus,Esbo,äldreomsorg,terminalvård,rullstolar

Det svenska bolaget Hemsö planerar att köpa flera vårdfastigheter av Åbo stad. I köpet skulle ingå åtta vård- och sjukhusfastighetshelheter för en totalsumma om 130 miljoner euro.

Det är frågan om tre helheter: stadssjukhusområdet i Tallbacken och byggnaderna där, fem vårdhem och två hälsostationer. Alla fastigheter finns nära Åbo centrum.

Efter köpet kommer Åbo stad att hyra fastigheterna med 11 år långa kontrakt. Om vårdreformen genomförs kommer hyresavtalen att överföras till landskapet.

- Vi anser att Åbo är en mycket intressant marknad med tanke på investeringar. Samarbetet är värdefullt och vi planerar att utveckla vår portfölj i staden, säger Hemsös kommunikationschef Gustaf Björkman i ett pressmeddelande från Åbo stad.

Hemsös verksamhet går ut på att äga och utveckla samhällsfastigheter såsom bland annat vård- och läroanstaltsfastigheter.

Slutliga beslutet fattas av stadens politiker

Bolaget kom till Finland i december 2013 då Hemsö köpte Åbo yrkeshögskolas campusområde för drygt 30 miljoner euro.

- Samarbetet med Åbo stad är glädjande. Det strategiska samarbetet med Åbo stad ökar på våra chanser att fortsättningsvis investera i områdets utveckling, säger Hemsös Finlandschef Jarkko Leinonen i samma pressmeddelande.

Åbo stads biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen är också glad över samarbetet.

- Det som är kännetecknande för Hemsö är långa hyreskontakt och stabila kunder. Vi är otroligt nöjda över att bolaget är intresserat av Åbo stads stora fastighetsmassa inom vården och att bolaget är berett att investera i det och utveckla sjukhus- och vårdfastigheter i Åbo, säger Jarkko Virtanen.

Det slutliga beslutet fattas av Åbo stadsstyrelse och stadsfullmäktige. Försäljningen behandlas i Åbo stadsstyrelse på måndag.

Läs också