Hoppa till huvudinnehåll

Uppgifter: Sergio Ramos testade positivt efter CL-finalen – fallet sopades under mattan av Uefa

Sergio Ramos.
Sergio Ramos har lett Real Madrid till tre raka Champions League-titlar. Sergio Ramos. Bild: EPA Sergio Ramos,Real Madrid CF

I samband med Champions League-finalen 2017 ska Sergio Ramos ha gett ett positivt dopningsprov, skriver Der Spiegel. Vid ett annat tillfälle ska Real Madrids stjärnback också ha brutit mot dopningsregelverket.

Den ansedda tyska tidningen Der Spiegel bjuder på ett nytt, tungt avslöjande. Dokument i Football Leaks ska enligt tidningen visa att Real Madrids Sergio Ramos har testat positivt i dopningstest utan följder.

Det ska ha varit i samband med Champions League-finalen 2017, där Real Madrid slog Juventus.

Der Spiegel skriver att europeiska fotbollsförbundet Uefa fick rapporten om testet i juli 2017. Testet hade innehållit spår av dexametason, en typ av antiinflammatoriskt preparat som är förbjudet i samband med tävling men som kan vara tillåtet i träning om man har en form av dispens.

Omgående stod det klart att Sergio Ramos hade gett det provet och det skulle i sin tur innebära att ett misstänkt fall av dopning hade dykt upp.

Accepterade förklaringen

Der Speigel skriver att inga åtgärder vidtogs, varken mot spelaren eller Real Madrids läkare, och det sätter ljus på den europeiska toppfotbollens syn på dopning.

Två dagar efter att provet hade landat i Uefas händer tog förbundets antidopningsenhet kontakt med Ramos för en förklaring. Spanjoren skrev i sitt korta svar att klubbens läkare hade behandlat honom dagen före finalen.

Ramos hänvisade till läkaren och han tog på sig skulden. Enligt läkaren ska han ha gett spelaren en spruta i axeln och knäet dagen före matchen.

På grund av segeryran efter finalen och de speciella omständigheterna (vid dopningsprovet kom Spaniens kung och landets premiärminster förbi och gratulerade) skulle läkaren ha skrivit fel i sin rapport och nämnt ett annat preparat.

Uefa accepterade läkarens förklaring och varken Wada (internationella antidopningsbyrån) eller Fifa valde att överklaga beslutet.

”I framtiden ber vi er och er lagläkare att vara mer noggrann”, skrev man i ett brev.

Struntade i order

I samma artikel redogör Der Spiegel för ett annat fall där Ramos var inblandad. I april i år kallades han till dopningstest efter en bortaseger mot Malaga.

Ramos ska ha frågat om han får duscha först. Dopningskontrollanten skrev i sin rapport att den förbjöd Ramos att göra det. Men mittbacken valde att strunta i det och duschade.

En sådan handling kan få konsekvenser. Det innebär risk för straff och är ett lagbrott i Spanien.

Straffen kan till exempel vara böter, poängavdrag och till och med degradering för klubben. Lagläkaren kan få upp till fyra års avstängning och spelaren kan få en lika lång avstängning.

Ramos och Real Madrid har inte velat svara på frågorna som journalister haft i dopningsärendena. På fredagskvällen gick klubben ut med ett meddelande där man säger att Sergio Ramos aldrig har brutit mot dopningsreglerna.