Hoppa till huvudinnehåll

Åbo vill få ner fosforutsläppen - kräver satsning på gipsbehandling av åkermark

Höstlandskap
Höstlandskap Bild: Mostphotos höst,landskap,vatten,landsbygd,skogar,gräs

Flera instanser i Åbo kräver att staten satsar på att minska övergödningen i Skärgårdshavet. Bland annat Åbo stad, Åbo Akademi och Åbo universitet lämnade in en adress till miljöminister Kimmo Tiilikainen på lördagen.

Regeringen beslöt tidigare i år att satsa 15 miljoner euro per år under de kommande tre åren på att skydda haven. Miljöminister Tiilikainen kommer ännu i år att presentera hur pengarna används.

I adressen föreslås att ministeriet ska satsa på att behandla åkrar med gips på områden som ligger på ställen där näringsämnen rinner i Skärgårdshavet.

På det här sättet kunde man minska mängden fosfor i Skärgårdshavet, anser de instanser som har skrivit under adressen.

Stor belastning på Skärgårdshavet

- Skärgårdshavet mår allra sämst av alla våra havsområden. I hela Östersjöområdet har mängden fosfor minskat med 60 procent. Fosforbelastningen har minskat i Finska viken, Bottenhavet och Bottenviken, men i Skärgårdshavet har belastningen till och med ökat, säger Jari Hänninen vid Skärgårdshavets forskningsinstitut vid Åbo universitet.

Hänninen överräckte adressen till miljöminister Kimmo Tiilikainen tillsammans med Tove Holm, som är verksamhetsledare för Skyddsfonden för Skärgårdshavet och med skärgårdsfotografen Jaakko Ruola.