Hoppa till huvudinnehåll

Barn från fattiga familjer kan känna skam: "Har man inte stirrat saken i vitögat förstår man inte hur gruvlig den är"

Flicka leker med leksaker
Flicka leker med leksaker Bild: Unsplash/Jelleke Vanooteghem barn (åldersgrupper),leksaker

Kompisarna pratar om nya spel, populära leksaker eller kanske en spännande resa utomlands. Den egna familjen har knappt råd med kläder eller en klapp till julen. Barn lär sig fort vad som uppfattas som något bra i samhället och fattigdom är en sak som barn kan känna skam över.

Barnfamiljer som lever i fattigdom kan på sätt och vis bli osynliga, för att varken barnen eller de vuxna riktigt vill prata om hur de har det hemma.

Barnen kan till exempel bli utanför prylsnack på skolgården - möjligheterna att delta är små om man inte själv har just de prylarna hemma. Kanske åker deras familjer aldrig utomlands på semestrarna. Eller kanske känner barnen att de måste hitta på orsaker till varför de inte kan delta i någon idrottsdag eller födelsedagsfest, för att familjen inte har råd med utrustning eller presenter.

Då är man liksom i två olika världar. Och det här är sådant som händer varje dag.

- Inget barn eller ingen familj ska behöva fundera på om pengarna räcker till mat eller det allra nödvändigaste, säger Anne Bjaerre, sakkunnig inom barn- och familjearbete hos Barnavårdsföreningen. Men faktum är att många barnfamiljer har det illa ställt ekonomiskt.

Det handlar om att föräldern kanske hellre ger mat åt barnen än äter själv, eller om att barnen inte vågar visa sin egen hunger för att matpengarna ska räcka. Om att inte kunna klä barnen eller sig själv ordentligt. De här sakerna vill barnen inte berätta om, för de upplever att det är dåligt.

En hög med mjukisdjur
Barn ska få vara barn. Det är inte deras uppgift att oroa sig för föräldrarnas orkande eller familjens pengar. En hög med mjukisdjur Bild: Yle/Anna Savonius våld mot barn

Barn uppfattar fort vad som är populärt

Barn föds inte med den här skammen, utan den överförs via samhälle och familjemedlemmar, säger Anne Bjaerre. Det kan handla om bemötandet i skolan eller i kompiskretsen.

- Och så snappar barn snabbt upp vad det är som uppfattas som "bra" i samhället och vad som är populärt, just prylarna som man har eller kläderna.

Någonstans djupt i oss finländare ligger uppfattningen om att man skulle vara mer värdefull som människa för att man har pengar. Att värdet blir mindre om man är en fattig människa, säger Anne Bjaerre. Då går väldigt mycket förlorat, av både begåvning och intelligens.

- Det här tror jag kommer i skymundan mycket lättare när man är fattig. Kommer begåvningen ens fram? När det handlar om självkänsla, kanske man inte ens visar det i skolan. Man håller sig i bakre raden - eller i värsta fall hävdar man sig på något annat sätt som inte är bra för skolframgången.

Barn från två olika världar

Barnfamiljers olika ekonomiska verkligheter kan bidra till att vissa barn blir utanför. Barn från fattiga familjer löper en större risk att bli utsatta för mobbning. Har föräldrarna inte möjlighet ordna en födelsedagsfest för sitt barn, kan det hända att barnet inte heller blir bjudet på andras kalas. Den onda cirkeln är igång.

- Då är man liksom i två olika världar. Och det här är sådant som händer varje dag, säger Anne Bjaerre.

Barn snappar snabbt upp vad det är som uppfattas som "bra" i samhället och vad som är populärt, just prylarna som man har eller kläderna

Att vara fattig tär på självkänslan och självförtroendet, både för föräldrarna och barnen. Fattigdomen sätter spår på olika sätt och att ta sig upp ur gropen kräver också annat än bara direkt ekonomiskt stöd, säger Anne Bjaerre.

- Det har ofta att göra med att föräldrarna inte orkar, man mår inte så bra själv heller. Man känner sig inte som en fullvärdig samhällsmedborgare.

Innetossor och saft.
Innetossor och saft. Bild: Yle/Jukka Tyni skor,barn

Familjer kan ha varit i en fattigdomsgrop i flera generationer. Men ekonomin kan också förändras till exempel vid en skilsmässa. Då får familjen förhålla sig till en annorlunda ekonomi än tidigare och det blir lätt bråk om pengar.

- När föräldrarna kommer ihop sig med varandra så ser man kanske inte alltid att det handlar om barnens pengar och om att ge dem stöd i deras vardag. Man har kanske en inställning att "jag ska minsann inte ge stöd åt hennes ekonomi" eller ge pengar "åt honom".

Barn måste också få berätta om sina upplevelser

Barn ska få vara barn. Det är inte deras uppgift att oroa sig för föräldrarnas ätande, orkande eller familjens pengar.

Det gäller också åt andra hållet, speciellt för små barn: vi kan inte sätta munkavle på dem som har andra möjligheter. Barn som har varit på resa med sina föräldrar och haft jätteroligt måste få berätta om det. De ska inte heller känna skam.

- Inte kan vi ju heller förbjuda andra barn att berätta om sina upplevelser. Det kan inte vara så att vi tassar omkring på tå för de här sakerna, säger Anne Bjaerre.

Barn läser läxor hos en hjälporganisation i östra Ukraina
Barn från fattiga familjer kan bemötas annorlunda i skolan. Frågan är om fattiga barn har samma möjligheter att visa sin begåvning. Barn läser läxor hos en hjälporganisation i östra Ukraina Bild: Yle / Kerstin Kronvall Östra Ukraina,Ukraina,fattigdom,barnfamiljer

Det är en gång för alla så att vissa av oss har det bättre ställt ekonomiskt medan andra har det sämre. Men vi borde komma längre med vad det verkligen är som är värdefullt, säger Anne Bjaerre. Begåvning och intelligens, till exempel.

Att man är fattig betyder inte att man är dum, men ett ständigt ekonomiskt trångmål sliter både på den psykiska och den fysiska hälsan. Det finns en fattigdom därute som är verkligt gruvlig, säger Anne Bjaerre.

- Den är närvarande varje dag i familjernas liv och påverkar många områden, både hos de vuxna och hos barnen. Har man inte stirrat saken i vitögat förstår man inte hur gruvlig den är.

Artikeln bygger på en intervju av Kike Bertell för Vega Lördag i Yle Vega.

Anne Bjaerre från Barnavårdsföreningen
Anne Bjaerre är sakkunnig inom barn- och familjearbete hos Barnavårdsföreningen. Anne Bjaerre från Barnavårdsföreningen Barnavårdsföreningen i Finland,anne bjaerre

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP