Hoppa till huvudinnehåll

Nyrenoverade Kristinestads skola höll öppet hus – gamla elever fick återuppliva gamla minnen

Ett gult hus med vita husknutar.
Ett gult hus med vita husknutar. Bild: Yle/Juho Teir Kristinestad,skolan (fenomen),skolor (läroinrättningar),lågstadiet

I höst fick eleverna återvända till Kristinestads skola som de senaste två åren varit stängd på grund av renovering. På lördag fick även allmänheten se hur den nyrenoverade skolan ser ut på insidan.

Det var en hel del folk som hade tagit tillfället i akt att bekanta sig med skolan, då det hölls en öppet hus-tillställning på lördagen. Både gamla och nuvarande elever, föräldrar samt övriga intresserade hade tagit sig till skolan på lördagen.

Det var en fräsch och modern skola som presenterades för allmänheten.

- Skolan är nog fin. De har nog gjort ett gott arbete, säger Ole Mattila som inledde sin skolbana i samma skola för 64 år sedan.

- När man en gång har gått här i skola, så var det roligt att komma hit och se hur de har renoverat. Nog är det stor skillnad. Men ribbstolarna är kvar, ser jag, och repen i taket, de känner jag igen.

En man i sjuttioårs åldern står och lutar mot en ribbstol.
Ole Mattila. En man i sjuttioårs åldern står och lutar mot en ribbstol. Bild: Yle/Juho Teir man,Ribbstolar,skolan (fenomen),Kristinestad,ole mattila

Är det några andra minnen som dyker upp när du går här längs med korridorerna?

- Säkert, men man kan inte berätta alla, säger han med ett skratt.

Vilka hyss som Mattila hittat på i skolan får bli ett mysterium. Inte heller Gunilla Mäkelä vill avslöja några hyss, men att gå i skolan igen väcker minnen.

- Nog kommer man ihåg att där var det klassrummet och där var det klassrummet. Vessorna är borta som var nere i källaren och det är bra att de inte är där långt nere mera.

En medelålders kvinna med mörkt kort hår och glasögon.
Gunilla Mäkelä. En medelålders kvinna med mörkt kort hår och glasögon. Bild: Yle/Juho Teir skolan (fenomen),Kvinna,Kristinestad,lågstadiet,gunilla mäkelä

Eleverna trivs

I det nya biblioteket sitter två nuvarande elever. Milton Appel som går i årskurs 5 och tredjeklassaren Kevin Lintula. Vad tycker de om sin nyrenoverade skola?

- Modernt, trivsamt och roligt. Det känns nog helt annorlunda. Jag var nog lite borta när jag kom hit första gången, konstaterar Appel och får medhåll av Lintula.

- Det är nog roligt och trivsamt.

Två pojkar sitter vid ett bord. På bordet finns en kortpacke och pokerchips.
Kevin Lintula och Milton Appel trivs i nyrenoverade skolan. Två pojkar sitter vid ett bord. På bordet finns en kortpacke och pokerchips. Bild: Yle/Juho Teir skolan (fenomen),elever,barn (familjemedlemmar),Kristinestad,lågstadiet,milton appel

Pojkarna har under hösten redan hittat sina favoritplatser i skolan.

- Den där myshörnan där, säger Lintula och pekar mot ett hörn under en trappa.

Där har ni spenderat den mesta tiden under hösten?

- Jo.

En soffa med röd sittdel och grå ryggdel.
I skolan finns ett flertal soffgrupper där eleverna kan sätta sig ner och till exempel läsa en bok. En soffa med röd sittdel och grå ryggdel. Bild: Yle/Juho Teir soffor,Kristinestad,skolan (fenomen)

Appel trivs i sin tur i biblioteket.

- Jag sitter ganska mycket och spelar poker här med kompisarna.

Förhoppningsvis inte om pengar?

- Nej.

Harmoniska och lugna färger

Enligt rektorn Åsa Sandgärds har man fått vänta länge på renoveringen och när den nu äntligen är färdig känns det skönt.

- Vi är jättenöjda. Jag är jätteglad och nöjd att det blev så här bra. Det ser man också på barnen, säger Sandgärds.

En medelålders kvinna sitta i en blå soffa. Kvinnan har halvlångt ljust hår och glasögon på huvudet. Runt halsen har hon en blå halsduk.
Rektor Åsa Sandgärds. En medelålders kvinna sitta i en blå soffa. Kvinnan har halvlångt ljust hår och glasögon på huvudet. Runt halsen har hon en blå halsduk. Bild: Yle/Juho Teir skolor (läroinrättningar),Rektor,skolan (fenomen),lågstadiet,Kristinestad,Åsa Sandgärds

I inredningen har man fokuserat mycket på ergonomin, ekologin och trivseln.

- Tekniken här är riktigt bra. Vi har ny teknik i klassrummen och så har vi tänkt på att det ska vara harmoniska lugna färger i skolan. Det är ergonomiska möbler både för lärare och elever,

- Vi har inga pulpeter, utan bord som är lätta att flytta och lätta att forma om till olika konstellationer.

Soffgrupper här och där

Tanken är också att man inte ska bara sitta inne i klassrummen hela tiden.

- Vi har små soffgrupper lite här och där i skolan. Tanken är att eleverna ska få gå ut och läsa en stund, så att man inte bara är i klassrummen.

Bord och stolar i ett klassrum. I bakgrunden syns en soffa. På väggen är flera papegojor gjorda av papper upphängda.
Pulpeterna eller borden är lätta att flytta för att skapa nya konstellationer. Bord och stolar i ett klassrum. I bakgrunden syns en soffa. På väggen är flera papegojor gjorda av papper upphängda. Bild: Yle/Juho Teir bord,soffor,Kristinestad,skolan (fenomen),skolor (läroinrättningar),lågstadiet,stolar,klassrum

Det lyfter också den före detta eleven och nu mamma till två av skolans elever, Paula Korpi fram.

- De har inte pulpeter nu, tanken är att de ska röra på sig lite mera och det är positivt att man inte behöver sitta stilla hela lektionen.

Även Korpi är nöjd med hur skolan ser ut efter renoveringen.

- Jättefint och fräscht. Man kommer ju ihåg hur det såg ut då när jag själv gick här, så det är nog väldigt fint.

Hur skiljer det sig från den tiden när du gick här i skola?

- Det är mycket modernare förstås, mer dagens melodi.

En kvinna i 30-årsåldern med ljust halvlångt hår.
Paula Korpi. En kvinna i 30-årsåldern med ljust halvlångt hår. Bild: Yle/Juho Teir Kvinna,Kristinestad,skolan (fenomen),skolor (läroinrättningar),lågstadiet,paula korpi

Spionerar för grannen

På plats är också en spion från grannkommunens skolor. Tjöckbon Nina Hagback jobbar i Närpes högstadieskola, där det också är aktuellt med en ny skola, och hon har kommit till Kristinestads skola för lite tips.

- Jag tycker det är jättefint att de äntligen fått skolan färdig. Den är jättefin, snygg, modern, användarvänlig, trevlig. Här kommer de nog att trivas.

Har du fått några idéer som du kan föra fram då Närpes högstadieskola ska renoveras?

- Det får man ju alltid när man besöker sådana här nya byggen. Öppet och ljust, det är nog viktigt tycker jag.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten