Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Skidsäsongen är här – Pärmäkoski och Hakola Finlands trumfkort i premiären

Världscupen i Ruka är det definitiva startskottet för Yles vintersportsäsong. Hemmaförväntningarna är högt uppskruvade i sprint och nordisk kombination. Också i backhoppning finns indikationer på att den blåvita ökenvandringen närmar sig sitt slut.

Kl. 11.55 Nordisk kombination, backmoment (Referat: Mikael Oivo)

Finland: Otto Niittykoski, Waltteri Karhumaa, Wille Karhumaa, Atte Kettunen, Leevi Mutru, Arttu Mäkiaho, Eero Hirvonen, Ilkka Herola.

Ilkka Herola.
Ilkka Herola imponerade under sommarcupen. Ilkka Herola. Bild: EPA Ilkka Herola

Referentens kommentar: Ilkka Herolas hoppande är på en ny nivå. Han sprudlar av självförtroende men hur hanterar han backen i Ruka? En placering bland de tio bästa skulle vara finländarens första i Ruka och ett positivt besked för medaljhoppet i Seefeld.

Kl. 13.25 Skidåkning, sprint med klassisk teknik (Referat: Chriso Vuojärvi, Expert: Glenn Lindholm)

Finland, damer: Krista Pärmäkoski, Anne Kyllönen, Laura Mononen, Johanna Matintalo, Leena Nurmi, Katri Lylynperä, Maaret Pajunoja, Johanna Ukkola, Heini Hokkanen, Andrea Julin, Vilma Nissinen, Hanna Varjus, Petra Torvinen, Josefina Böök, Julia Häger.

Referentens kommentar: Maiken Caspersen Falla tampas med OS-guldmedaljören Stina Nilsson. Ingen blir överraskad om Krista Pärmäkoski avancerar till final, men hon får kämpa hårt för att vara bästa finländare. Johanna Matintalo har förutsättningar att gå långt.

Maiken Caspersen Falla, Ruka 2016.
Maiken Caspersen Falla vann sprintcupen förra säsongen. Maiken Caspersen Falla, Ruka 2016. Bild: Eibner Europa / All Over Press Maiken Caspersen Falla

Finland, herrar: Anssi Pentsinen, Lauri Vuorinen, Martti Jylhä, Ristomatti Hakola, Joni Mäki, Verneri Suhonen, Juuso Haarala, Ari Luusua, Juho Mikkonen, Lauri Lepistö, Heikki Korpela, Lauri Mannila, Turo Sipilä, Ville-Petteri Saarela, Ville Ahonen.

Referentens kommentar: Johannes Hösflot Kläbo var överlägsen sprintkung förra säsongen. I dag får vi en fingervisning om den unga norrmannen kommer att vara lika suverän i vinter. Skrällvarning på Ristomatti Hakola, som mycket väl kan ta karriärens första pallplacering i världscupen.

Kl. 15.50 Nordisk kombination, skidmoment 10 km (Referat: Mikael Oivo, Expert: Glenn Lindholm)

Kl. 18.50 (tidigare 17.25) Backhoppning (Referat: Mikael Oivo)

Finland: Niko Kytösaho, Frans Tähkävuori, Niko Löytäinen, Kalle Heikkinen, Andreas Alamommo, Eetu Nousiainen, Jarkko Määttä, Antti Aalto.

Antti Aalto i Wisla.
Antti Aalto öppnade säsongen starkt i Polen. Antti Aalto i Wisla. Bild: All Over Press Antti Aalto

Referentens kommentar: Världscupöppningen i Wisla var full av överraskningar, inte minst Antti Aaltos sjunde plats och ryssen Jevgeni Klimovs seger. Klarar de här två och de övriga nya namnen i världscuptäten av att hålla samma nivå i Ruka? Knappast.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport